Biden vypovídal v rámci vyšetřování jeho zacházení s tajnými dokumenty

Americký prezident Joe Biden dobrovolně vypovídal v případě, ve kterém se vyšetřuje jeho zacházení s utajenými dokumenty. Oznámil to podle agentur Bílý dům. Biden odpovídal na otázky vyšetřovatelů v neděli a pondělí.

Šetření vede zvláštní vyšetřovatel Robert Hur, kterého pověřil ministr spravedlnosti Merrick Garland.

„Jak tvrdíme od začátku, prezident (Joe Biden) a Bílý dům spolupracují na tomto vyšetřování,“ uvedl mluvčí Bílého domu Ian Sams. Podle něj prezidentská kancelář zveřejňuje informace tak, aby byla transparentní a současně chránila důvěrnost vyšetřování.

Bidenovi právníci a spolupracovníci nalezli některé utajované dokumenty v domě současného prezidenta ve státě Delaware a v jedné jeho kanceláři ve Washingtonu. Dokumenty jsou z období 2009–2017, kdy byl Biden viceprezidentem administrativy Baracka Obamy.

Kauza vyvolala v Bílém domě rozpaky, protože Biden kritizoval svého předchůdce Donalda Trumpa za jeho nakládání s citlivými dokumenty. Ty byly nalezeny v Trumpově soukromé rezidenci po skončení mandátu bývalého prezidenta. Mezi oběma kauzami je však řada rozdílů, uvedla agentura AFP. Prezident i viceprezident USA mají po odchodu z funkce povinnost odevzdat všechny citlivé materiály Národnímu archivu USA.