Ve Zlíně volí 41 zastupitelů, o hlasy usiluje 12 stran

Ve Zlíně se volí 41 zastupitelů, celé město je jedním obvodem. O hlasy usiluje 12 stran a hnutí. Senátní volby se ve městě letos nekonají.

V komunálních volbách před čtyřmi lety ve Zlíně zvítězili Starostové a nezávislí se 31,6 procenty a osmnácti mandáty. Za nimi skončilo ANO se 14,6 procenty a osmi mandáty. Třetí byla ČSSD s 11,6 procenty, těsně následovaná KDU-ČSL a Zlín 21–Společně pro Zlín s 11,5 procenty – obě uskupení získala po šesti mandátech. Do zastupitelstva se dostala ještě KSČM. Volební účast dosáhla 38,8 procenta.

Koalici vytvořili Starostové a nezávislí spolu s ANO. V 41členném zastupitelstvu měla 26 křesel. Primátorem byl zvolen Miroslav Adámek (STAN). Koalice vydržela celé volební období.

Senátora teď ve městě nevolí

Do Senátu nyní obyvatelé Zlína nevolí. Volby v senátním obvodu č. 80 Zlín se týkají jen jižní části zlínského okresu a severní části okresu Uherské Hradiště. Samotné město Zlín patří do obvodu č. 78, kde se volilo letos v květnu poté, co dosavadní senátor František Čuba rezignoval. Na uvolněný post byl zvolen Tomáš Goláň za hnutí Senátor 21.