Válka na Ukrajině minutu po minutě: prosinec 2022

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (prosinec 2022)

  • 20:36
    Bývalý britský premiér Boris Johnson navštívil Ukrajinu Zdroj: Reuters
    Zdroj: ČT24
  • 20:32

    Maroko před týdnem poslalo blíže neupřesněný počet svých tanků T-72B Ukrajině, která čelí ruské invazi. Zhruba dvacet marockých tanků před odesláním prošlo modernizací v České republice. Informoval o tom odborný server menadefense.net. Podle serveru i24news je Maroko první africkou zemí, která poskytla Ukrajině tanky. Marocká armáda měla celkem zhruba tři sta tanků, které v letech 1999 a 2000 koupila od Běloruska. Původně chtěla tanky sovětské výroby nasadit na severu země jako protiváhu k alžírským silám, píše server.

  • 19:26
    Česká televize

    Objevují se názory, že obrana Bachmutu stojí Ukrajinu příliš mnoho sil a materiálu, informuje z ukrajinského města Družkivka zpravodaj ČT Andreas Papadopulos. Lepší by bylo podle zdrojů z Bílého domu, aby se ukrajinské jednotky z Bachmutu stáhly, stejně jako to v létě udělaly v Severodoněcku a Lysyčansku. Nasadit by je pak bylo možné během očekávané jarní ofenzivy.

    "Na druhou stranu: Bachmut, to už není Severodoněck, to už není Lysyčansk. To je symbol nezlomnosti Ukrajiny. To je město-pevnost, jak ho nazval prezident Volodymyr Zelenskyj, když se byl osobně ve městě podívat," vysvětluje Papadopulos. Ztráta Bachmutu by tak měla symbolický význam.