Válka na Ukrajině minutu po minutě: červen 2022

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (červen 2022)

  • 21:45

    Bělorusko na šest měsíců zruší vízovou povinnost pro polské občany, aby tak zlepšilo vztahy "dobrého sousedství". Opatření bude v platnosti od 1. července do 31. prosince tohoto roku, oznámil podle agentury AFP běloruský Národní výbor pohraniční stráže.

    Polští státní příslušníci také budou moci cestovat do běloruských pohraničních oblastí bez zvláštního povolení, které bylo dosud vyžadováno. Bude stačit, když pohraničníkům ústně vysvětlí důvod svého příchodu do příhraniční zóny a upřesní, které lokality hodlají navštívit. Běloruský prezident Alexandr Lukašenko podle AFP umožnil cestovat bez víz do konce roku také občanům Litvy a Lotyšska.

  • 21:40

    Ruská vláda schválila návrh zákona, jehož cílem má být podpora vedení vojenských operací v zahraničí, zejména té na Ukrajině. V případě schválení normy bude vláda oprávněna upravit podmínky práce přesčas, v noci či o víkendech a svátcích, jakož i délku placené roční dovolené. Bude také moci "aktivizovat mobilizační kapacity" v hospodářství či používat prostředky ze státních rezerv. Novelu bude nyní projednávat Státní duma, tedy dolní komora ruského parlamentu.

  • 21:06
    Vykřičník

    Bělorusko poslalo ruským okupačním silám další dodávku nábojů, píše agentura Interfax-Ukrajina s odkazem prohlášení brigádního generála ukrajinských ozbrojených sil Oleksije Hromova. "Běloruské úřady pokračují v podporování Ruska ve vedení války proti Ukrajině," komentoval Hromov.