KSČM k tématu Zahraniční politika

Chceme, aby ČR byla suverénní zemí hájící zájmy svých občanů, nikoli poskokem velmocí. Jsme pro revizi Lisabonské smlouvy a možnost vypsání referenda o EU.

Chceme, aby ČR byla i v rámci EU suverénní zemí, která hájí zájmy svých občanů, aby vláda ČR vždy jednala v zájmu zachování míru a bezpečnosti lidí. Prosazujeme institucionální proměnu EU ve směru větší rovnoprávnosti členských států, posílení volených orgánů, zejména Evropského parlamentu, omezení pravomoci úředníků. Jsme pro ekonomickou diplomacii prosazující české zájmy, a ne jen zájmy elit ve vnějších ekonomických vztazích, bez předsudků a účelových hrozeb vůči politickým konkurentům EU či USA, pro obnovení všestranných vztahů i s Ruskem a Čínou.
Odmítáme ekonomické sankce vůči jiným zemím a zasahování do jejich vnitřních záležitostí. Odmítáme mezinárodní dohody, které vytvářejí nerovnoprávný vztah Evropy a jiných velmocí, např. USA, a ohrožují životní standard našich občanů.
Jsme proti vnucovaným kvótám pro přijetí nelegálních migrantů. Zásadně odmítáme koketování některých českých politiků se sudetoněmeckým landsmanšaftem a jakékoli zpochybňování dekretů prezidenta Edvarda Beneše. Nesouhlasíme ani s aktuálním prosazováním eura a podporujeme zachování koruny (pro ČR by to bylo nyní nevýhodné, odmítáme o tom rozhodnout bez referenda).