Proměny festivalového vizuálu: Od servírky po prasátko

Proměny festivalového vizuálu (zdroj: ČT24)

„Kdo je to?“ ptali se asi mnozí návštěvníci karlovarského filmového festivalu v roce 1995, kdy je uhrančivým pohledem z plakátů sledovala dívka v lázni, inspirovaná slavným Erotikonem. Asi by byli překvapeni, kdyby věděli, že jde o servírku, kterou Jiří Bartoška a fotograf Tono Stano oslovili v restauraci u večeře. A u jediného překvapení nezůstalo.

V roce 2002 si zas organizátoři docela troufli, když poutač na tehdejší ročník spíš připomínal reklamu na varieté. Z plakátu tehdy vyskakovali rozjaření Tros Sketos, tedy výtvarníci František Skála, Jaroslav Róna a Aleš Najbrt. Studio posledního jmenovaného se o vizuál přehlídky stará od 47. ročníku. Převážně minimalistické pojetí si diváky získalo především o dva roky později: číslem 49 proměněném v prasátko.

Nejen tyto proměny festivalového vizuálu za poslední čtvrtstoletí si připomeňte ve videu výše. Pokud by vás zajímaly i plakáty k českým filmům, pak právě jim se až do konce srpna věnuje výstava v Muzeu Karlovy Vary.  Zaměřuje se na plakáty z let 1931 až 1948.

Muzeum Karlovy Vary zve na výstavu filmových plakátů 1931–1948 (zdroj: ČT24)