Greg Shapiro čeká všude. Producent je počtvrté hostem Varů

Producent Greg Shapiro počtvrté na festivalu (zdroj: ČT24)

Dobrý film potřebuje dobrého producenta. Jeden takový se letos vrátil do Varů už počtvrté. Greg Shapiro je držitelem Oscara za film Smrt čeká všude, diváky ale také pobavil komediální sérií Zahulíme, uvidíme a v Česku nedávno natáčel thriller Dítě číslo 44 s Tomem Hardym.

„Pro mě je hodně důležitý, protože tady mám přátele. Každý rok jsou tady filmoví profesionálové, které můžu vidět. Což je fajn. Je to skvělý festival,“ říká Greg Shapiro, který se podle svých slov vrací do Karlových Varů rád.

Že on sám patří mezi profesionály, potvdila v roce 2010 americká filmová akademie. Shapiro tehdy převzal Oscara za snímek Smrt čeká všude. Válečné drama získalo šest zlatých sošek včetně kategorie nejlepší režie. V ní poprvé v oscarové historii zvítězila žena – Kathryn Bigelowová.

„S režisérkami pracuji často. Čtyřikrát s Kathryn, teď s Reed Moranovou na filmu The Rhytm Section. Pracoval jsem i se skvělými režiséry, ale myslím, že celkově je pro film důležité mít více ženských hlasů,“ domnívá se producent.

V současnosti ale posiluje mužský hlas – dokončuje thriller Serenity s Anne Hathawayovou a Matthewem McConaugheym v hlavních rolích. „Film napsal a režíroval Steven Knight, který natočil Peaky Blinders, Špínu Londýna a Noční jízdu,“ upozorňuje Shapiro. V Spojených státech bude mít snímek premiéru v říjnu, ve stejný čas by měl vstoupit i do českých kin.