V Kunovicích evakuovali průmyslový areál kvůli letecké pumě. Byla neaktivní

Při výkopových pracích v Kunovicích na Uherskohradišťsku se ve čtvrtek ráno našla munice,  letecká puma. Z průmyslového areálu proto evakuovali policisté 1300 lidí. Na místě zasahoval policejní pyrotechnik, který pumu z areálu odvezl. Byla neaktivní a nebezpečí výbuchu tedy nehrozilo.

Letecká puma, kterou dělníci při rekonstrukci jedné z továrních hal objevili asi dva metry pod zemí, pochází z období po druhé světové válce a je dlouhá asi 80 centimetrů. Pyrotechnik ji z průmyslové areálu již odvezl, byla neaktivní.

Okolo místa nálezu před jejím odvezením vytyčil bezpečnostní prostor o délce jednoho kilometru ve všech směrech a policisté na místo zakázali vstup. Areál už je podle policejní mluvčí Mileny Šabatové znovu přístupný.

Evakuace se týkala areálu KU28 s leteckou továrnou na západním okraji města. Sídlí v něm několik firem. Zaměstnanci firem areál opustili už ráno, dohromady bylo evakuováno asi 1300 lidí. 

Blízko místa nálezu byly výbušné látky

Na místě se pohybovalo zhruba padesát policistů, k události vyjížděli také hasiči, kteří do blízkosti nálezu natáhli tři proudy vody. Okolo totiž byly uskladněné výbušné látky. Zásah měl podle původních předpokladů skončit mezi 13 a 14 hodinou, pyrotechnik ale pumu odvezl už před 11:30.

Koncem září si nález nevybuchlé letecké pumy z druhé světové války vyžádal v Liberci evakuaci asi pěti tisíc lidí. Trvala zhruba šest hodin. Pyrotechnici pumu zajistili a odvezli do bezpečného prostoru k likvidaci.