Žena, která v plzeňském klubu útočila kyselinou, půjde na šest let do vězení

Anna Kroftová, která loni v březnu v nočním klubu v Plzni polila dva muže a ženu kyselinou sírovou, si odpyká šest let ve vězení. Rozhodl tak pražský vrchní soud, který zamítl její odvolání a potvrdil srpnový rozsudek plzeňského krajského soudu. Žena se k činu přiznala, prý ale nevěděla, že použila žíravinu. Středeční rozhodnutí je pravomocné. Napadení utrpěli popáleniny, museli podstoupit několik operací.

Incident se odehrál loni 24. března v nočním klubu na Americké třídě. Kroftová ráno pozvala popíjející skupinku lidí do privátního pokoje. Po nějaké době se s lidmi začala hádat, podle soudu proto, že chtěla, aby jí skupinka zaplatila za sexuální služby, které poskytnuty nebyly. Všichni aktéři byli silně opilí.

Hádka přerostla ve fyzický konflikt, do něhož se zapojil další muž, aby se Kroftové zastal. Podle obžaloby pak vzala Kroftová lahev s čističem odpadů s 96procentní kyselinou sírovou a dva muže a ženu polila. Poté je pronásledovala až na schody a do průjezdu klubu a dál na ně lila žíravinu. 

Obhájce Kroftové soudu navrhoval, aby byla žena odsouzena pouze za ublížení na zdraví, u kterého by jí hrozilo maximálně osm let vězení. Žena totiž u krajského soudu uvedla, že nevěděla, co je v lahvi.

To však soudce Jiří Lněnička odmítl. „Poškozená měla dost času prohlédnout si lahev, když odšroubovávala víčko. Pokračovala v polévání poškozených i v době, kdy byli tou kyselinou poškození zasaženi a projevovali značnou nevoli vůči jejímu jednání s tím, že je to bolí,“ vysvětlil soudce.

Napadené muže a ženu kyselina zasáhla na pěti až sedmi procentech povrchu těla. Léčení si vyžádalo několikatýdenní hospitalizaci a u každého několik operačních zákroků. Zůstaly jim jizvy po poleptání a jeden muž má omezenou hybnost ruky.

Pachatelka se ve středu k soudu nedostavila

Kroftová, která se narodila v Moldavsku, ale má české občanství, se k činu přiznala. Středečního jednání se nezúčastnila. Dříve řekla, že když trojice bila dalšího muže v nočním klubu, měla prý strach, že ho zabijí.

Chtěla na ně chrstnout vodu, sáhla proto do sousední úklidové komory a vzala podle svých slov náhodnou lahev. Útočnice se hájila tím, že jednala v šoku a ve stresu. Tvrdila, že peníze za sexuální služby nechtěla a že potyčku rozpoutal jeden z poškozených.

Žena podle svého obhájce trpí duševní poruchou, protože jí v roce 2005 zemřel manžel po přestřelce v náručí. Nyní je podle právníka v psychiatrické nemocnici.

Dvěma napadeným musí žena podle rozsudku zaplatit náhradu škody okolo 900 tisíc korun. Třetímu má nahradit asi 150 tisíc korun, soudu totiž muž nepředložil znalecké posudky o tom, jak vysoká škoda mu vznikla.