V Británii přibývá útoků kyselinou. Vláda chce zakázat prodej chemikálií mladistvým

Horizont: V Británii přibývá útoků kyselinou (zdroj: ČT24)

Dvacet let stráví ve vězení mladý Brit, který v dubnu loňského roku v nočním klubu v Londýně kyselinou poleptal 22 lidí. Exemplární trest má zastrašit další možné pachatele. Na ostrovech totiž podobných zločinů přibývá, jen za poslední půlrok jich bylo hlášeno přes 400. Vláda hrozí tvrdými postihy a chce zakázat prodej chemikálií mladistvým.

Život Musa Miahy se před rokem změnil navždy. Bránil přítele, když ho napadli dva útočníci. Jeden z nich mu do obličeje chrstnul žíravinu. Od té doby musí nosit gelovou roušku, pod kterou se popáleniny pomalu hojí. „Moje oční víčka byla úplně popálená, a proto lékaři použili tkáň z jiné části mého těla, na obličej ji vzali ze zadní části hlavy,“ popsal.

„Chemikálie a žíravé látky zasahují důležité oblasti jako například oči, a to může vést až k oslepnutí. Některá zranění kůže na obličeji jsou velmi hluboká a máme pacienty, kteří ztratili část nosu nebo uší,“ uvedl plastický chirurg Peter Dziewulski. Napadení se tak krom tělesných zranění musí vypořádat i s traumaty. „Zvykám si na to, jak na mě lidé zírají. Je to, jako kdyby se dívali na zrůdu,“ přiznal Musa Miah.

Chemikálie jsou dostupné

Musa Miha je jednou z mnoha obětí útoků kyselinou. Podle Metropolitní policie roste jejich počet v Londýně každým rokem téměř dvojnásobně, loni jich registrovala přes 450. Motivem byly krádeže, vydírání nebo msty zločineckých gangů. „Útoky kyselinou jsou strašné a barbarské. V poslední době jsme jich měli v Londýně hned několik a jsme tím znepokojeni,“ potvrdila policistka Cressida Dick.

Chemikálie k výrobě nebezpečného koktejlu jsou dostupné v každém obchodě. Zákaz jejich prodeje mladistvým se britské úřady chystají brzy zavést, stejně jako přísnější tresty vězení za kyselinové útoky. Veřejnost stupňuje tlak na vládu, aby proti útočníkům s kyselinou tvrdě zasáhla.