Zastavení trestního stíhání bývalé starostky Libavé není pravomocné, rozhodli žalobci

Rozhodnutí ohledně podmíněného zastavení trestního stíhání už bývalé starostky obce Město Libavá Štěpánky Tiché (Nezávislá Libavá) není pravomocné. Rozhodlo o tom olomoucké krajské státní zastupitelství. Podle žalobkyně Jitky Klapalové je důvodem procesní pochybení, samotným obsahem rozhodnutí se tak žalobci nezabývali. Stíhání Tiché obviněné ze zpronevěry peněz bylo zastaveno kvůli vyslovené lítosti a ochotě nahradit způsobenou škodu. Tichá v září nakonec na funkci rezignovala.

Podle státní zástupkyně Klapalové procesní pochybení spočívalo v tom, že rozhodnutí o zastavení trestního stíhání nebylo doručeno poškozené straně, tedy obci – nenabylo tak právní moci. Až se tato vada odstraní, mohou se žalobci v případě nové stížnosti, která však musí být podána podle trestního řádu za poškozenou obec, zabývat obsahem samotného rozhodnutí, uvedla žalobkyně.

Nově zvolená starostka obce Oldřiška Valtošová řekla, že obec stížnost proti rozhodnutí o podmíněném zastavení trestního stíhání rozhodně podá. „Došlo tam k pochybení, nerespektoval se zákon o obcích,“ uvedla.

Podle Valtošové okresní státní zastupitelství pochybilo tím, že si neprověřilo ustanovení opatrovníka obce. Opatrovníkem ustanovila zastupitele Pavla Stavinohu obviněná starostka bez vědomí ostatních zastupitelů, řekla.

Poukázala navíc na to, že ustanovený opatrovník je manželem jedné z obviněných. „Obec, která je ve věci poškozenou, zastupoval někdo, koho si vybral obviněný, což je paradox. K pochybení stoprocentně došlo, takhle to přece nemůže fungovat,“ doplnila starostka.

Obviněna byla původně starostka a dvě úřednice

Podle usnesení žalobkyně exstarostka Tichá zpronevěřila přes 400 tisíc korun. Peníze získávala například uzavřením fiktivních dohod o provedení práce na rodinné příslušníky i na lidi z obce, kteří však o tom nevěděli.

Ze zpronevěry peněz byla původně obviněna starostka obce a dvě pracovnice úřadu. Státní zástupkyně Lenka Svobodová podle serveru Seznam Zprávy v usnesení uvedla, že všechny obviněné se v plném rozsahu doznaly, vyslovily lítost a projevily ochotu nahradit způsobenou škodu, čímž splnily podmínky pro zastavení stíhání. U soudu by jim hrozilo až pět let vězení.

Tichá rezignovala na konci září

Tichá se nakonec 19. září rozhodla rezignovat, ČTK tehdy řekla, že tak učinila poté, co o situaci v obci jednala se zástupci opozice. Funkce se vzdala k 30. září, mandát zastupitelky si ponechala.

Na její místo byla poté zvolena 16. září Oldřiška Valtošová z uskupení Občané za změnu. Nová starostka po zvolení zastupitelům řekla, že nařídí nezávislý audit hospodaření obce.