Zámek v Lánech se na dva víkendy otevírá veřejnosti

Lidé mohou od pátku až do neděle navštívit zámek v Lánech na Kladensku, který je jako sídlo prezidenta republiky běžně nepřístupný. Konají se tam adventní dny otevřených dveří, které budou pokračovat ještě o dalším víkendu od 16. do 18. prosince. V minulosti si lidé mohli zámek mimořádně prohlédnout v září 2018 u příležitosti stého výročí založení Československa.

Otevírací doba je v pátek od 12:00 do 16:00, v sobotu a neděli to bude od 10:00 do 16:00. Zájemci si mohou prohlédnout vánočně vyzdobenou Masarykovu pracovnu nebo Žlutý salon se štědrovečerní tabulí rodiny prvního československého prezidenta.

Přístupné budou i Modrá jídelna, Sloupová hala, Hudební salonek a další prostory. Návštěvníci se mohou podívat i do rokokové kaple Nejsvětějšího Jména Ježíš, která od roku 1850 slouží jako lánský farní kostel. Prohlédnou si dřevěný betlém z doby okolo roku 1900 nebo sošku Lánského Jezulátka ve schránce na hlavním oltáři.

Sídlo českých prezidentů bylo opět otevřeno veřejnosti (zdroj: ČT24)

Zpřístupnění zámku se koná za přítomnosti prezidenta Miloše Zemana v objektu. Hlava státu podle mluvčího hradní kanceláře Víta Nováka počítá s tím, že přijde některé z návštěvníků pozdravit, avšak kdy to bude, zůstane překvapením. „Není dán termín ani čas,“ uvedl Novák.

V zámku dostávají lidé cukroví a do vyčerpání zásob i knihy o historii objektu. U bývalých zámeckých stájí se mohou příchozí občerstvit, stánky tam mají místní restauratéři i cukráři. Na příští víkend by měl být podle Nováka nachystaný i kulturní program, vystoupit by měla Hudba hradní stráže.

Veřejnosti se v poslední době otevírá i Pražský hrad, který pro návštěvníky v adventním čase připravil sváteční program Zlaté Vánoce. Prezidentská kancelář požaduje revizi či omezení bezpečnostních kontrol, kterými by při vstupu do areálu Pražského hradu museli procházet také návštěvníci trhů a které v minulosti Hrad hájil.