Zájem o karavany narůstá. Některé obce musejí narychlo připravovat zázemí pro domácí turisty

Události ČT: Zájem o karavany se zvyšuje, vznikají nové kempy (zdroj: ČT24)

Před začátkem letní turistické sezony začíná v Česku růst zájem o obytné vozy a karavany. Například kempy na Lipensku se už na jejich příjezd začínají připravovat. Podobně jsou na tom i další turisticky zajímavá místa po celé zemi. Často ale chybí zázemí pro karavany, některé obce či resorty tak připravují nové plochy.

Spousta Čechů využívá karavany už delší dobu, a to nejen pro cestování po tuzemsku, ale prakticky po celé Evropě. K cestování po vlastní ose se navíc upíná stále více lidí, na což začali reagovat i čeští podnikatelé. Například u hotelu Killián v Loučovicích na Lipensku už roste nový kemp, vzniká na místě původního tenisového kurtu. 

„Tento kurt je potřeba vyčistit a zarovnat. My bychom zde rádi vybudovali parkovací místa pro obytná auta a karavany,“ uvedla provozovatelka hotelu Killián Loučovice Andrea Smit. Zájem o karavany je dlouhodobě stabilní, v poslední době však narůstá.

Ne všichni jsou však z takového zájmu o domácí turistiku nadšení. Zimní nápor českých návštěvníků s obytnými vozy nepříjemně zaskočil i Kvildu. „Zásobníky z těch svých chemických záchodů lidé vylili do našich chemických záchodů,“ stěžuje si starosta Kvildy Václav Vostradovský (STAN).

S karavanisty jsou občas i problémy

Podle starosty je ale problém například i s tím, že si lidé po sobě neuklízejí a nechávají na místě odpadky. Vostradovský zkritizoval také to, jak majitelé karavanů na parkovišti stojí. Někdy kvůli špatně zaparkovaným autům nebylo údajně možné provést ani úklid. 

Obec Kvilda tak pro letošní sezonu zdraží parkoviště a nainstaluje k nim závory. Navíc plánuje také samostatné parkoviště pro obytné vozy, nabídnout by mělo i přípojky elektřiny a výlevky na chemické záchody.  

Naopak přímo u Lipna už české turisty s karavany netrpělivě očekávají. Jsou připraveni a čekají pouze na to, až skončí vládní restrikce. „Máme spoustu rezervací na tento rok už z minulého roku,“ uvedla spolumajitelka kempu Frymburk Tereza Willzing.