Začala sklizeň mišpulí – málo známého ovoce, které se ale v našich zeměpisných šířkách pěstuje už od středověku. Plody se obvykle trhají v zimě. Nejchutnější totiž jsou, když přes ně přejde mráz. Do mišpulového sadu v pondělí vyrazili například zahradníci barokního hospitalu v Kuksu.
Zahradníci vyrazili na mišpule. Ovoce měkne díky mrazu
Události: Odstartovala sklizeň mišpulí (zdroj: ČT24)
Mišpule obecná v sadech dozrává jako poslední. Potřebuje mráz, aby se silice v drobných malvicích změnily v cukry. „Jinak je před mrazem velmi tvrdá,“ podotkla zahradnice Ilona Házová. Se sklizní mišpulí je ale třeba neotálet. Přemrzlé plody na stromě vydrží jen dokud je neshodí vítr.
Plody jablečno-hruškové chuti mají konzistenci dětské přesnídávky. Změklé ovoce je ideální také pro další zpracování, na džemy a šťávy. Je zásobárnou vitamínu B, C, hořčíku i draslíku.
V Kuksu bývá úroda mišpulí každým rokem velmi bohatá, utrhnout si může každý, kdo jde okolo. Strom nemá zvláštní nároky na pěstování. „Největší boom (mišpule) zažila za doby Karla IV., kdy se tady pěstovala jako běžné ovoce,“ řekl zahradník Jiří Pirner.