Zabavené padělky módního oblečení pomáhají chlapcům z výchovného ústavu

Události v regionech: ČOI darovala ústavu zabavené padělky oblečení (zdroj: ČT24)

Oblečení zabavené na tržnicích při kontrolách padělaných módních značek pomáhá chlapcům z výchovného ústavu ve Žďáru nad Sázavou. Zástupci České obchodní inspekce jim předali dalších 120 kusů oblečení a obuvi zajištěných v Jihočeském kraji a na Vysočině. Klientům ústavu to pomáhá řešit často obtížnou životní situaci.

Výchovný ústav ve Žďáru nad Sázavou je domovem pro děti s poruchami chování a dohlíží na jejich školní docházku. Aktuálně v něm žije šestnáct chlapců. „Jsou většinou ze sociálně slabších poměrů a u nás jsou umístěni na základě rozhodnutí soudu,“ uvedla ředitelka Výchovného ústavu Velké Meziříčí Martina Hladíková.

Zařízení je příspěvkovou organizací ministerstva školství. „Dostáváme roční příspěvek na dítě. Ta částka samozřejmě se vzrůstajícími cenami není úplně dostačující a jsme rádi za každou pomoc, která nám je poskytnuta navíc,“ podotkla Hladíková.

Taková přišla od České obchodní inspekce, která zařízení darovala zabavené padělky – boty, bundy, trička nebo mikiny. Než je ale chlapci začnou nosit, musí z nich pracovníci ústavu odstranit prvky, které porušují práva duševního vlastnictví – tedy značky a nápisy. „Oblečení a obuv pomáhá řešit mnohdy obtížnou sociální situaci některých klientů a zvyšovat kvalitu jejich života,“ řekl tiskový mluvčí inspekce František Kotrba.

Česká obchodní inspekce celkem charitě odevzdává do deseti procent zabaveného zboží. Ostatní padělky, jako například nosiče DVD a CD, hodinky, elektroniku nebo předměty, ze kterých nelze odstranit loga, nechává zničit.