Za týrání psů na Prostějovsku nebude nikdo potrestán, původní majitel zemřel

Za týraní psů v obci Ponikev na Prostějovsku zřejmě nebude nikdo potrestán. Původní majitel osmnácti zubožených psů zemřel a policie nemá koho obvinit. Křízence sibiřského husky objevili v rodinném domě záchranáři, které si zavolal vážně nemocný majitel zvířat. Podle úřadů jde o nejvážnější případ týrání psů v Olomouckém kraji.

Psi patřili šedesátníkovi z Nizozemska, který dům v obci Ponikev koupil asi před devíti lety. V domě žil se svým přítelem, se kterým chtěli založit farmu na chov sibiřských husky. Oba muži jsou ale po smrti a policie tak v tuto chvíli ve vyšetřování pokračovat nemůže. 

Trestní řád stanoví, že státní zástupce nebo policejní orgán před zahájením trestního stíhání odloží usnesením věc, je-li trestní stíhání nepřípustné proti tomu, kdo zemřel nebo byl prohlášen za mrtvého. A právě z tohoto důvodu byla věc policejním orgánem odložena.
František Kořínek
prostějovský policejní mluvčí

Záchranka odhalila podvyživená i mrtvá zvířata

Na rozsáhlý případ týrání zvířat se přišlo na konci února tohoto roku, kdy si vážně nemocný majitel psů zavolal do Ponikve záchranku. Zdravotníky, kteří na místo přijeli, překvapil hlasitý štěkot. Zalarmovali policii, úředníky z odboru životního prostředí v Konici a také veterináře. 

Přivolaní veteřináři na místě našli celkem osmnáct kříženců plemene sibiřský husky. V domě bylo patnáct dospělých psů a ještě tři štěňata stará asi týden a půl. Zvířata neměla vodu ani jídlo a byla silně dehydratovaná a podvyživená. Někteří psi byli i pokousaní od silnějších a agresivních jedinců. 

Kromě osmnácti kříženců, kteří byli ještě naživu, objevili veterináři i šest uhynulých psů a čtyři mršiny koz. Všechny psy poté veterináři převezli do psího útulku Voříšek v Čechách pod Kosířem. Někteří psi však byli tak agresivní, že je při odchytu museli uspat. S podobným případem týrání se údajně v Olomouckém kraji ještě nesetkali.  

Na nový domov stále čeká většina psů

Stav týraných zvířat se začal zlepšovat zhruba po týdnu od převezení do útulku. Psi začali přijímat potravu a rychle nabírat na hmotnosti. Veterináři jim podávali různé léky, zaočkovali je, odčervili a odblešili. Zvířata ale musela podstoupit zhruba dvouměsíční karanténu. 

Podle zaměstnanců útulku v Čechách pod Kosířem je velkým úspěchem hlavně to, že se psi přestali bát a zbavili se stresu. Nový domov našlo zatím jenom několik zvířat, dvanáct jich i nadále zůstává v útulku a čeká na adopci.