Vlak vjel do skupiny lidí, kteří pracovali na trati. Dva zahynuli

Události: Na Strakonicku vjel vlak do skupiny pracovníků Správy železnic (zdroj: ČT24)

Na trati mezi Březnicí a Blatnou na Strakonicku vjel vlak do skupiny pracovníků Správy železnic. Podle mluvčího státní organizace Pavla Tesaře muži na kolejích pracovali. Dva z nich zahynuli a další dva utrpěli těžká zranění. Doprava na trati byla kvůli tragické nehodě několik hodin přerušena. Ve vlaku podle policie nebyli žádní cestující.

Nehoda se stala nedaleko Bělčic na Strakonicku. Podle policejního mluvčího Miroslava Šupíka i informací Českých drah se se skupinou pracovníků Správy železnic střetl soupravový vlak typu Regionova, který jel bez cestujících. Mířil do depa na opravu. Čtveřice mužů, kteří na místě pracovali, podle generálního ředitele Správy železnic Jiřího Svobody prováděla běžnou údržbu před zimou. „Probíhala diagnostika stavu tratě a ohledávali jednotlivé úseky,“ přiblížil.

Dodal, že vedení organizace je v kontaktu s rodinami obětí a zraněných a řeší, jak jim pomoci. „Je mi velice líto, že došlo k usmrcení. A chtěl bych touto formou vyslovit upřímnou soustrast pozůstalým osobám,“ řekl.

Podle mluvčí jihočeské záchranné služby Petry Kafkové zamířily k nehodě sanitky z jižních i středních Čech a také vrtulníky z Plzně a z Českých Budějovic. „U dvou mužů mohl lékař jen konstatovat smrt. Další dva utrpěli těžká mnohočetná poranění, která je ohrožovala na životě. Pacienty jsme letecky transportovali do nemocnic v Plzni a v Českých Budějovicích. Stav obou mužů je vážný,“ upřesnila Kafková.

„Na místo byli povoláni psychologové, členové post trauma týmu,“ doplnil velitel Hasičského záchranného sboru Správy železnic Miloš Němec.

Neštěstí se stalo po čtvrt na deset dopoledne, Správa železnic pak na trati přerušila provoz. Obnoven byl až po třetí hodině odpoledne. Cestující mezi Blatnou a Březnicí museli využít náhradní autobusovou dopravu.

Mimo standardní jízdní řád

Jednokolejná trať mezi Blatnou a Březnicí patří mezi ty méně využívané. Běžně místem projede asi jeden vlak za hodinu. Tento byl mimo standardní jízdní řád. Taková jízda musí být předem nahlášena. Všichni pracovníci v daném úseku by o ní měli vědět. Na tom se dráhy se Správou železnic shodují.

Tragickou událost nyní vyšetřuje Drážní inspekce. „Na bližší závěry je velmi brzy a nechceme nijak spekulovat. Závěrečná zpráva bude hotová v řádu měsíců,“ řekl její mluvčí Martin Drápal. Policisté už zkouškou vyloučili, že by strojvedoucí požil alkohol.