Veterináři v Blatné na Strakonicku odhalili, že kuřecí maso použité k výrobě asi 1,5 tuny kebabů obsahovalo salmonelu. Žádný z polotovarů se ale na trh nakonec nedostal. Provozovateli hrozí ve správním řízení pokuta až 50 milionů korun, uvedl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.
Veterináři v Blatné odhalili v polském mase salmonelu. Vyráběl se z něho kebab
Kuřecí maso pocházelo z Polska, provozovatel z něj chtěl vyrobit bezmála 1,5 tuny kuřecích kebabů.
„Při kontrole výrobce v místě určení zásilky v Blatné odebraly inspektorky vzorky vykostěných kuřecích čtvrtek od polského dodavatele,“ uvedl mluvčí. Státní veterinární ústav Praha potom v mase prokázal bakterii Salmonella enteritidis, která může způsobit průjmové onemocnění salmonelózu. Veterináři zjistili, že při několikadenním vyšetřování vzorků zpracoval výrobce maso do polotovarů, z nichž se pak dělají kebaby.
Když vyšetřování SVS skončilo, všechny polotovary ještě byly na skladě, žádný se nedostal na trh. Veškeré závadné maso zlikviduje asanační podnik.
Pokuty za 33 milionů
Loni v létě veterináři spolu s celníky objevili zhruba sto kilogramů kazících se ryb a mořských plodů v dodávce v Českých Budějovicích. V autě nebyla vhodná teplota pro přepravu těchto potravin, zásilka zapáchala.
Státní veterináři loni uložili pokuty ve výši téměř 33 milionů korun. Je to podobná suma jako o rok dříve, kdy to bylo rekordních více než 33 milionů korun.