Velké Bílovice plánují otevřít půjčovnu krojů. Chtějí zachovat lidové tradice

Město Velké Bilovice chce založit půjčovnu krojů (zdroj: ČT24)

Velké Bílovice na Břeclavsku se snaží o záchranu folkloru a místních krojů. Od lidí chtějí vykoupit nepoužívané kroje a vytvořit půjčovnu. Měla by sloužit hlavně těm, kteří na vlastní kroj třeba nemají peníze. Město hodlá pomocí půjčovny přispět také k uchování lidových tradic. Bílovice jsou totiž největší vinařskou oblastí a folklor k nim patří.

„Náš kroj je velmi bohatý. U kluků jsou typické žluté kalhoty, kterým se říká žlutice, potom kordula modrá a samozřejmě nosí chlapci i klobouk. A děvčata nosí na hlavě věnec, mají rukávce, kordulu a potom mají pět až šest sukní spodních a vrchní sukně je buď z barevné látky anebo je to vaperka, což je taková krásná bílá vyšívaná sukně,“ popsala starostka Velkých Bílovic Lenka Grofová tradiční kroj.

Nový ženský kroj podle starostky stojí dnes více něž šedesát tisíc korun a u chlapců je to okolo třiceti tisíc. „Určitě za to nemohou ženy, které kroje šijí, ale i ty vstupy, které se na to potřebují, látky, veškerý materiál není nejlevnější, a to byla ta hlavní myšlenka, proč jsme se rozhodli vykoupit kroje, abychom pomohli lidem, kteří by si je chtěli vyzkoušet,“ vysvětlila starostka.

Zájem o půjčení krojů podle ní bude. „Kroj je tady poklad, je téměř v každé domácnosti, ale v našem městě je řada nových spoluobčanů a z jejich strany je poptávka,“ dodala.  

Jak bude půjčovna fungovat, zatím není jasné. Podle starostky bude záležet na tom, kolik se městu podaří krojů vykoupit a některé součásti nechá také ušít. „Je tady i spousta domácností, kdy ví, že už je nemá kdo nosit, tak jsem ráda, že nám kroje nabídli,“ doplnila Grofová.