V Teplicích se po půl roce opět platí za parkování. Počet placených míst vzrostl

V Teplicích se od pondělí opět platí za parkování. Zdarma mohli motoristé stát kdekoliv v lázeňském městě od konce loňského roku kvůli nefunkčnímu parkovacímu systému. O parkovací karty si už požádalo přes čtyři sta lidí. Informovala o tom mluvčí teplického magistrátu Adina Sedláková. Parkovací systém podle ní funguje, město neeviduje žádné problémy.

Úhradu poplatku kontrolují od pondělí v Teplicích městští strážníci. Zda budou zároveň dávat také pokuty, pokud řidič nebude mít stání zaplaceno, bude podle Sedlákové záležet na konkrétní situaci.

Počet zpoplatněných parkovacích míst se zvýšil z pěti set na dva tisíce. Změnil se také ceník za parkování a parkovací karty. „Cílem zavedení nového řešení placeného parkování byla modernizace systému. Zóny byly rozděleny na oblasti podle jejich vytížení a využívání obyvateli a návštěvníky města,“ uvedla mluvčí.

V oranžové zóně s nejvyšší regulací se platí dvacet korun za hodinu, v zóně zelené se střední regulací je to deset korun za hodinu a v modré, kde jsou záchytná parkoviště, je cena deset korun za hodinu nebo čtyřicet korun za den.

Uhradit částku je možné přes parkovací automaty na ulici a pomocí mobilní aplikace ParkSimply. Provozní doba parkovacích zón je v pracovní dny od 08:00 do 18:00, mimo tuto dobu a o víkendech a svátcích je parkování bezplatné.

Bez rezervace konkrétního místa

Ve městě už dříve fungovaly parkovací karty pro rezidenty. Žádat o novou mohou lidé od minulého týdne. K pondělku tak učinilo podle mluvčí přes čtyři sta lidí. Hlavní změnou nového systému je absence rezervace konkrétního parkovacího místa; vydaná oprávnění zajistí parkování ve vymezených oblastech.

Za celoroční parkování prvního vozidla v jedné ze tří zón, do kterých je střed města rozčleněný, zaplatí majitelé aut 800 korun. Roční parkování prvního vozidla na území všech tří zón vyjde rezidenty na dva tisíce korun. Za druhé a každé další parkovací oprávnění zaplatí pětinásobek ceny. Počet parkovacích oprávnění, které magistrát vydá, není omezený.

Město ukončilo před časem dlouholetou spolupráci se společností Eltodo, která provozovala zónu placeného stání. Firma, kterou město vybralo v tendru, nepodepsala s radnicí smlouvu a parkovací systém přestal na konci roku fungovat. Konalo se proto další výběrové řízení. S ohledem na bezplatné parkování jezdili do centra autem i lidé, kteří dříve nechávali vůz doma nebo na kraji města. Doprava tak velmi zhoustla.