Jihlava upravila parkovací zóny. Někteří návštěvníci se v nich však stále nevyznají

Události v regionech: Od Velikonoc řidiči v Jihlavě parkují na vyhrazených místech zdarma (zdroj: ČT24)

Od velikonočních svátků se pozměnila pravidla parkování a placení za něj v ulicích Jihlavy. Město je přizpůsobilo datům, která shromáždil monitorovací vůz. Výsledkem mimo jiné je, že na vyhrazených místech lze stát zdarma. Zároveň ale zůstává parkovací systém tak složitý, že se v něm někteří návštěvníci nevyznají, i když barevně odlišené zóny v Jihlavě existují téměř již rok.

Bez placení lze na dvě hodiny denně v Jihlavě nově zaparkovat u úřadů, sportovišť i v ulicích na periferii. O dvě hodiny se také rezidentům prodloužila doba nočního parkování na oranžových zónách. Místní si tedy mohou o hodinu přispat, případně naopak odpoledne zaparkovat dříve. „Další novinkou, kterou uvítají návštěvníci města, je, že ve státní svátky a v neděli je parkování na všech návštěvnických a fialových zónách zcela zdarma,“ doplnil mluvčí jihlavského magistrátu Radovan Daněk.

Někteří návštěvníci Jihlavy ovšem mají s parkováním jiný problém než jeho cenu. V systému zón, který město zavedlo loni v květnu, se nevyznají. Princip je podobný jako třeba v Praze – v modrých zónách mohou parkovat místní s dlouhodobým oprávněním, v oranžových se musí přes den za stání vždy zaplatit a je určena pro návštěvníky a fialové jsou smíšené, takže v nich mohou stát místní s dlouhodobým oprávněním i návštěvníci za jednorázový poplatek.

Jenomže přímo ve vozovce jsou zóny placeného parkování vyznačené modrou barvou bez ohledu na to, jaký typ zóny na místě je. Někteří řidiči se v tom tudíž nevyznají. „Myslela jsem, že když vidím modrou čáru, tak jsem v modré zóně. Úplně se v těch zónách neorientuju,“ připustila návštěvnice města Pavlína Procházková.

Co naopak splnily zóny podle představ radnice, je přesun části pravidelných návštěvníků z parkovišť v centru. Těm se stání výrazně prodražilo, a tak raději nechávají auto dál. „Pracuju na náměstí a tam se zaparkovat nedá. Je to drahé, takže by se mně nevyplatilo tam zaparkovat, kdybych chtěla jít do práce,“ podotkla Denisa Štefková, která do krajského města dojíždí.