V Rybitví hoří 190 tun elektroodpadu. Hašení potrvá minimálně do čtvrtka

Pardubičtí hasiči likvidují rozsáhlý požár elektroodpadu v areálu firmy v Rybitví. Magistrát vyzval obyvatele, aby omezili větrání a pohyb venku. Požár je v areálu podniku Synthesia, chemička proto rozeslala informační zprávu okolním obcím kvůli vzniku velkého množství zplodin hoření. Zásah bude náročný a dlouhý, avizovala mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková. Hoří až 190 tun odpadu, ve kterém jsou například baterie z notebooků a mobilů. Práce potrvají minimálně do čtvrtečního rána, ale možná až do pátku, odhadují hasiči.

„Hoří 190 tun elektroodpadu, škoda je předběžně vyčíslená na 950 tisíc korun, ale určitě ještě stoupne, je to jen na materiálu, na budově zatím není vyčíslená. Budeme hasit těžkou pěnou, abychom to dostali pod kontrolu, je zasaženo jedno celé silo,“ popsala Horáková.

Na místě je i výšková technika pro monitorování střechy z výšky, aby se nezbortila. Uvnitř sila hoří převážně baterie z notebooků, domácích spotřebičů, mobilních telefonů a LCD televizí. Z objektu vychází hustý kouř, nežádoucí hoření produkuje zplodiny hoření, které jsou nebezpečné a toxické.

Hasiči se pravidelně střídají u zásahu, na místo byl vyslán i monitorovací vůz laboratoře Institutu ochrany obyvatelstva Hasičského záchranného sboru ČR Lázně Bohdaneč pro měření kvality ovzduší. Dostavil se i statik, který zakázal hasičům vstup dovnitř sila.

Pardubický magistrát vyzval občany, aby v části Rosice, Polabiny a Cihelna omezili pohyb venku a větrání.

Hoří ve společnosti SK-EKO Pardubice. Zásahu se účastní profesionální hasiči z centrální stanice Pardubice, stanice Chrudim a hasiči podniku Synthesia. Na místě jsou rovněž dobrovolné jednotky z Lázní Bohdaneč, Srchu a Starého Hradiště.