V Praze vyroste první český pomník Marie Terezie. Měřit bude přes pět metrů

Události: Marie Terezie bude mít v Praze pomník (zdroj: ČT24)

Vůbec první český pomník Marie Terezie letos odhalí jižně od parku Milady Horákové Praha 6. Socha by měla být hotova v září a i se stavebními úpravami vyjde na čtyři miliony korun. Češi se tak vrací k osvícenské habsburské panovnici a jediné ženě na českém trůně, záměr vztyčit vladařce pomník ale vyvolal i nevoli a proti instalaci sochy vzniklo několik petic.

Soutěž na podobu pomníku vyhlásila Praha 6 už v roce 2013, podpis smlouvy na vytvoření díla ale zdržel přelom funkčních období vedení městské části. Proti záměru se také prostřednictvím petice ozvalo v roce 2016 několik stovek lidí. Kritizovali především umístění sochy v parku, kde v roce 1942 padl člen protinacistického odboje Václav Morávek.

S podobnými argumenty petenti doručili výtku i v minulém roce. Signatáři si navíc nepřáli, aby pomník v parku nahradil Morávkovu pamětní desku. To se ale nestane. „Existují dva parky. Jeden jižně od třídy Milady Horákové, který vznikl při dostavbě tunelu Blanka a nese název Park Marie Terezie. Ten druhý se nachází za třídou Milady Horákové a jmenuje se Morávkův,“ vysvětluje místostarosta městské části Jan Lacina (STAN).

Naopak monarchistická strana Koruna Česká poslala starostovi Ondřeji Kolářovi (TOP 09) otevřený dopis, v němž vyjádřila podporu pomníku habsburské panovnice. Ten zhotovuje sochař Jan Kovářík, s nímž radnice podepsala smlouvu loni v květnu. O rok dříve byl ke 300 letům od narození Marie Terezie odhalen základní kámen.

Politicky nekorektní Habsburkové

Návrh sochy vytvořil Kovářík s architektem Janem Proksou. Pět a půl metru vysoká socha bude vyrobena z umělého kamene a ošetřena bude antigraffiti nátěrem. Praha se tak připojí k Vídni nebo Bratislavě, kde pomník Marie Terezie již stojí.

Popularita panovnice v poslední době vzrostla – i díky televizní sérii o jejím životě. Za první republiky v zemi panovala protihabsburská nálada a mnoho míst si tereziánské názvy nezachovalo. Výjimkou je například město Terezín nebo historická brána v Olomouci.

„Po roce 1918 jakákoliv spojitost s habsburským rodem a starou monarchií byla politicky nekorektní, takže všechny ty staré názvy a Tereziánské ulice zmizely velmi rychle,“ líčí historik Jiří Hofman z městského informačního centra v Terezíně.

Marie Terezie byla arcivévodkyní rakouskou, královnou uherskou a manželkou císaře Svaté říše římské. V habsburské monarchii vládla v letech 1740 až 1780, byla i jedinou vládnoucí panovnicí na českém trůně. Společně se svými poradci zavedla mnohé reformy, modernizovala státní správu, armádu, hospodářství a vzdělání. V roce 1774 vydaný Všeobecný školní řád se stal základním kamenem povinného základního školního vzdělávání pro všechny.