V Ostravě zbourají most přes klíčovou Rudnou. Očekávají se dopravní komplikace

O nadcházejícím víkendu padne k zemi most přes frekventovanou Rudnou ulici u obchodního centra Avion Shopping Park v Ostravě-Zábřehu. Řidiči tam podle náměstka moravskoslezského hejtmana Jakuba Unucky (ODS) musejí počítat s výrazným dopravním omezením.

Rudná ulice bude v době bourání mostu zcela uzavřena a řidiči budou muset jezdit objížďkou. Správa silnic Moravskoslezského kraje uvedla na svých internetových stránkách, že uzávěra začne v pátek ve 21:00 a skončí v pondělí v 05:00. 

Dopravní podnik Ostrava oznámil, že kvůli bourání mostu budou mít výluku tramvajové linky číslo 2 a 7. Pojedou odklonem kolem městského stadionu a vlakového nádraží ve Vítkovicích. Po původních trasách bude jezdit náhradní autobusová doprava, tramvaje pojedou podle výlukového jízdního řádu.

Náročné práce se na mostech ve Výškovické ulici budou probíhat i o následujícím víkendu. Stavbaři zbourají druhý most, který vede přes železniční trať mezi ostravskými nádražími Svinov a Vítkovice (takzvanou Polaneckou spojku). „Od 22. do 24. června se bude demontovat střední pole mostu nad Polaneckou spojkou. Bude to znamenat dvě krátkodobé noční výluky provozu na železniční trati,“ upřesnil Jakub Unucka.

Výškovické mosty – uzavírky a objížďky
Zdroj: MSK.cz s využitím Seznam.cz

Mosty se rekonstruují už od května, protože byly v kritickém stavu. Nyní jsou uzavřeny západní mosty (ve směru do Výškovic) a platí tam dopravní omezení. Po zbourání starých postaví stavbaři nové mosty a totéž následně čeká mosty v opačném směru.

Po renovaci ale bude místo dnešních čtyř mostů šest. Jejich součástí bude i cyklostezka. Stavba potrvá až do jara 2020. Náklady na rekonstrukci jsou zhruba 328 milionů korun bez DPH, většinu uhradí evropské peníze. 

Ostrava zažívá nápor stavbařů

Výrazné dopravní komplikace zažívají řidiči i na několika dalších místech v samotném krajském městě. Jedním z nejpodstatnějších je oprava a uzavření mostů u Hornbachu a přes řeku Ostravici v Rudné ulici v Ostravě-Vítkovicích.

Ve směru z Poruby na Kunčice a Havířov jsou mosty úplně uzavřeny i pro městskou hromadnou dopravu, řidiči musí jezdit objížďkami. Nákladní vozy těžší šesti tun nemohou jet po mostech ani v opačném směru, ale osobní auta a autobusy tam projedou. Tato oprava začala v březnu a potrvá do prosince.

Komplikací zejména pro obyvatele nejlidnatější ostravské části Jih je rekonstrukce Výškovické ulice a přilehlých mostů, které už byly v kritickém stavu. Potrvá až do jara roku 2020. Také tam je doprava výrazně omezena. Opravuje se rovněž estakáda Bazaly nedaleko centra Ostravy. I tam musí řidiči počítat s omezeními.