V Mostě žáky testují mobilní týmy. Školy nechtějí odpovědnost za zdravotní úkony přenášet na učitele

Žáky v Mostě testují mobilní týmy (zdroj: ČT24)

V Jihočeském a Ústeckém kraji, na Vysočině a celé Moravě se vrátili žáci druhého stupně k prezenční, zatím střídavé výuce. Všude je podmínkou testování a například v Mostě přijíždějí žáky testovat mobilní týmy. Školy tam nechtějí odpovědnost za zdravotní úkony přenášet na učitele.

V mosteckých základních školách učitelé děti netestují, dvakrát týdně je sem jezdí testovat mobilní tým. „Jako zřizovatel odmítáme přenášení kompetencí zdravotnických zařízení na ředitele škol a rovněž odmítáme přenášení práce ministerstva zdravotnictví na zřizovatele,“ řekla mluvčí Mostu Klára Vydrová.

Na mosteckých základních školách mají rodiče možnost zvolit, zda nechají své dítě otestovat samotestem, nebo poskytovatelem zdravotních služeb. „V případě, že naše školy neobdrží dodávky samotestů, jsme připraveni testování realizovat pouze poskytovatelem zdravotních služeb,“ řekla Vydrová.

Testování ve školách zajišťuje společnost Vidia. Testy, které používá, se podle Vydrové ukázaly ve srovnání testů jako velmi senzitivní a spolehlivé. „Děti jsou v klidu, paní učitelky jsou v klidu. Z učitelů se sejmula povinnost, ke které v podstatě nemají žádnou aprobaci,“ řekla ředitelka 4. ZŠ Most Alena Lorenzová.

Na 4. ZŠ v Mostě se ze 120 žáků nechali testovat všichni. S možností využití mobilního testovacího týmu tak souhlasily všechny školy ve městě. „Spolupráce funguje velmi dobře. Navíc pokud je tam nějaký záchyt, jsou členové týmů připraveni okamžitě iniciovat PCR test,“ řekl primátor Mostu Jan Paparega (Pro Most).

Naopak v Děčíně žáky testují samotní učitelé. „Proškolili jsme si vlastní učitele. Ti, kteří nebyli tak vytíženi ve svých předmětech, dělají jinou práci, než dělají běžně,“ řekl ředitel ZŠ Děčín Martin Lána. Testování ve školách zcela dobrovolné, pokud rodiče s testem nesouhlasí, mohou si své dítě nechat otestovat sami.