Hasiči mají požár propan-butanových lahví na Táborsku pod kontrolou

Jihočeští hasiči v poledne zasahovali u požáru uskladněné izolace a propan-butanových lahví v zámečnické dílně v Maršově na Táborsku. Některé lahve vybuchly. Hasiči vyhlásili druhý stupeň požárního poplachu, k ohni vyjeli krátce před polednem. Před třetí hodinou odpoledne uvedli, že mají požár již pod kontrolou.

Vedle skládky museli hasiči zasahovat i v sousední technické budově. Z ní se podařilo vynést další lahve s acetylenem. „V současné chvíli je na místě dostatek zásahových vozů i hasičů. Acetylen je vynesen, ochlazen, uchráněn včetně technické budovy. Propan-butanové láhve po výbuchách ochlazujeme, skládku proléváme vodou,“ uvedli hasiči na síti X po 13:30.

Později odpoledne se hasičům podařilo dostat plameny pod kontrolu. „Rozebíráme střešní konstrukci speciálním systémem na řezání Cobra, vyhledáváme ohniska a dohašujeme,“ napsali na síti X. „Škoda odhadnuta na 3 miliony korun, ale její výše se ještě může měnit,“ uvedli. Zřejmě však bude ještě vyšší, protože požár poničil také 25 historických motocyklů. „Byly nalezeny ještě fotovoltaické články, které jsme ponořili do vodní lázně. V kádi s vodou se budou dlouhodobě ochlazovat,“ dodali hasiči v sobotu vpodvečer. Příčinu požáru zjišťují.

Před 17:00 už mohla na místě zůstat jen místní dobrovolná jednotka hasičů. Při požáru se nikdo nezranil, uvedla mluvčí hasičů Vendula Matějů.

K ohni vyjelo deset cisteren. Zasahovat přijeli profesionální i dobrovolní hasiči z Tábora, Bechyně, Plané nad Lužnicí, Malšic a obce Lom. Zdravotnická záchranná služba podle její mluvčí Zuzany Fajtlové k požáru nevyjížděla.