Hasiči lokalizovali požár lesa na Svitavsku

Požár lesa v Městečku Trnávka v Pardubickém kraji se podařilo dostat pod kontrolu, uvedli hasiči. Plameny likvidovali od pátečního odpoledne do pozdních nočních hodin. V sobotu ráno začaly hasební práce nanovo. Těch se účastnil i vrtulník, místo analyzovaly drony. Pokračovat budou hasiči v neděli. Škoda je vyčíslená na půl milionu korun, uvedla mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková.

K lokalizaci požáru, tedy k jeho zkrocení, došlo někdy po druhé hodině odpoledne, uvedla redaktorka ČT Kateřina Lunerová. V současnosti hasiči zasažené území kropí vodou, aby se zabránilo opětovnému vzplanutí. Plameny kvůli větru zničily asi čtyři hektary půdy.

Hasit pomáhal i vrtulník Black Hawk, v pátek provedl patnáct shozů, v sobotu jednadvacet. Vodu nabíral z rybníku u Biskupického mlýna. „Na tomto místě hořelo během prázdnin již potřetí. Tento požár je ale svou rozlohou největší,“ řekla Horáková. Podle ní je velké riziko, že mohou zůstávat v hrabance a kořenech skrytá ohniska.

Hašení komplikovalo velké horko, hasiči se museli pohybovat v kouři a velmi členitém terénu. Kvůli velkému množství zasahujících jednotek byl v pátek vyhlášen třetí stupeň poplachu ze čtyř. Do rána ho hasiči redukovali na první stupeň, přes den pak stoupl na druhý. „Příčina vzniku požáru je vyšetřována,“ sdělila Horáková. Podle Lunerové hasiči nevylučují úmyslné zapálení.