V lese u Hradce Králové mají běžci nový okruh ze štěpky a pilin. Podobné jsou ve Skandinávii

V městských lesích u Hradce Králové mají běžci nově k dispozici osm set metrů dlouhý okruh s měkkým přírodním povrchem ze štěpky a pilin. Jeho tvůrci se inspirovali podobnými okruhy ve Skandinávii, oblíbené jsou takové tratě ve Švýcarsku či Německu.

„Prostřednictvím naší stezky propagujeme zdravý způsob sportování. Běhání po dlažbě nebo asfaltu pro klouby není vůbec vhodné. Říkáme lidem, aby přišli běhat do lesa, na čerstvý vzduch, na měkčený povrch,“ vysvětlil ředitel Městských lesů Hradec Králové Milan Zerzán. V Česku jde podle něj o druhý okruh svého druhu. První vznikl před čtyřmi lety v Porubském lese v Ostravě.

Hradecký okruh začíná asi dvě stě metrů od parkoviště u lesního hřbitova. Má mírné převýšení, nepravidelný tvar a široký je tři metry. Jsou však na něm dva přímé úseky o délkách padesát a sto metrů. Kvůli bezpečnosti a plynulosti je stezka jednosměrná. Vjíždět na ni s kočárky, koloběžkami, odrážedly či na kolech je zakázáno. Zakázán je vstup se psy.

Přibyde altán, stoly a lavice na odpočinek

Stezku lesníci vybudovali z přírodních materiálů. Spodní vrstvu tvoří štěrkopísek z místního lesního písníku Marokánka. Na něm je vrstva štěpky, která je překrytá jemnými pilinami. „Celistvost stezky zajišťuje obruba z opracovaných kmenů,“ doplnil Lukáš Hýsek z Městských lesů Hradec Králové. Stezku lesníci chtějí ještě vybavit altánem, stoly a lavicemi. Celkové náklady i s vybavením budou tři čtvrtě milionu korun bez daně.

Městské lesy Hradce Králové mají rozlohu tři tisíce osm set hektarů a slouží hlavně k rekreaci. Ročně je navštíví asi milion lidí. Při rekreaci v nich lidé mohou využít například asfaltový okruh pro bruslaře a cyklisty, pohádkové stezky, přírodní posilovnu, lanový park či rytířské hradiště. Ve dvou oborách mohou lidé vidět divoká zvířata. Lesy spravuje městská společnost Městské lesy Hradec Králové.