V karlovarské porodnici přišlo letos na svět už tisíc dětí

Karlovy Vary - Většina krajů v České republice letos zaznamenala nárůst počtu obyvatel. Například v Karlovarském kraji se na tom po dlouhé době částečně podílelo i více narozených dětí.

Krajská nemocnice v Karlových Varech má na konci roku pořádný důvod k oslavě. Po dvaceti třech letech se tu za jediný rok narodilo více než tisíc dětí. „Žádný mimořádný režim jsme nemuseli zavádět, v podstatě opatření, která byla přijata, jsou jen proto, aby se maminky cítily stejně, jako kdyby tady byl těch dětí normální počet,” uvedla lékařka Ivana Chlapovičová.

Tisící miminko narozené v karlovarské porodnici v tomto roce přišlo na svět 26. prosince a je to chlapeček. Malý Kristián Šándor se narodil mamince z Nejdku na Karlovarsku. Na zvyšujícím se počtu novorozenců mají podle karlovarské nemocnice vliv hlavně mladí lidé okolo třiceti let. „Před nějakými 25 lety ty počty tisíc a více miminek byly zcela běžné, ale pak nastoupily takzvané slabé ročníky, takže se rodilo méně dětí. V současné době se trend obrací,” říká mluvčí Nemocnice Karlovy Vary Zdena Marková.

Podle Českého statistického úřadu měli nově narozené děti po dlouhé době téměř stejný podíl na zvýšení počtu obyvatel Karlovarského kraje jako počet lidí, kteří se sem přistěhovali. Iva Veselá z Českého statistického úřadu uvedla, že k 30. září letošního roku žilo na území celého kraje 304.770 obyvatel a od počátku roku se počet obyvatel zvýšil o 496 osob.

Více obyvatel než na začátku roku mělo k poslednímu září celkem deset krajů a Praha. Pokles počtu obyvatel zaznamenal pouze Královéhradecký, Zlínský a Moravskoslezský kraj.