V jídelně úřadu práce zabíjela salmoneloza

České Budějovice - Jihočeští policisté vyšetřují jednu z největších epidemií salmonelozy v kraji za posledních deset let. V září se v jídelně českobudějovického úřadu práce nakazilo z jídla šest desítek lidí. Následkům nemoci dva strávníci podlehli.

Strávníci v jídelně Jihočeské sociální pomoci 15. září poobědvali rybí filé s bramborovým salátem. 23 z nich skončilo během několika hodin na infekčním oddělení krajské nemocnice. „Z těchto 23 osob bylo 10 v poměrně vážném stavu. 2 lidi ve vysokém věku jsme bohužel ztratili,“ říká primář infekčního oddělení Václav Chmelík českobudějovické nemocnice.

Mezi nakaženými byli lidé z úřadu práce, zaměstnanci jídelny a také důchodci, kteří si chodí pro oběd. Všichni už opustili nemocnici. Kuchařky jsou ale stále ve stavu nemocných, testy jim nedovolují vrátit se na pracoviště. „Všechny kuchařky, které byly v tu dobu v kuchyni, dostaly salmonelu a jsou v karanténě,“ potvrzuje František Konrád z Jihočeské sociální pomoci.

Případ začala tento týden prošetřovat českobudějovická policie. Její mluvčí Lucie Ptáčková pro ČT uvedla: „Zjišťujeme, kdo pochybil. Žádná konkrétní osoba zatím nebyla obviněna.“

Státní zástupkyně chce, aby kriminalisté prošetřili i dodavatele surovin. Případem se zabývají krajští hygienici. Ti sami podali trestní oznámení. „Z našeho odborného pohledu to bylo stoprocentně zanedbáním nějaké činnosti při přípravě bramborového salátu,“ říká krajský hygienik Zdeněk Velikovský.

Jídelnu provozuje společnost Jihočeská sociální pomoc. Její ředitel zemřel. Podle jeho nástupce Františka Konráda byly kuchařky zkušené. Některé v provozu pracují už 35 let, proto nepředpokládá, že by pochybily.

Jídelna zůstává zatím uzavřena. Podle Hany Pavlíkové z úřadu práce není zatím jasné, kdy se tady opět začnou vařit obědy. Pokud se potvrdí, že konkrétní člověk spáchal trestný čin, hrozí mu podle policistů až 10 let vězení.