V Havířově otevřeli nový onkologický stacionář. Pacienti už nebudou muset jezdit do Ostravy

Otevření onkologického stacionáře v Havířově (zdroj: ČT24)

Havířovská nemocnice otevřela zmodernizovaný onkologický stacionář.  V přepočtu na sto tisíc pojištěnců největší zdravotní pojišťovny v zemi (VZP) se loni nejvíce onkologických pacientů léčilo v Olomouckém, Moravskoslezském a Královéhradeckém kraji. V absolutních číslech je na tom nejhůř Praha.

Moderní stacionář v havířovské nemocnici onkologickým pacientům poskytuje jak chemoterapii, tak hormonální léčbu nebo vyšetření. A to i přesto, že v zařízení nefunguje komplexní onkologické centrum. „Nemocnice v Havířově dlouhodobě spolupracovala s Fakultní nemocnicí v Ostravě. V posledních letech se nám podařilo doplnit tým o mladší onkology a rozšířit jim úvazek,“ řekl ředitel Nemocnice s poliklinikou Havířov Norbert Schellong.

Pro pacienty bude výhodou, že do Ostravy nemusí kvůli každému vyšetření dojíždět. Podle vedení nemocnice je proto klíčové dostat kvalitní onkology i na periferii větších měst – nemocných totiž stále přibývá. „Vedeme si statistiku, podle které od začátku roku každý měsíc přibyde deset, osmnáct, dvaadvacet nových pacientů,“ spočítala sestra Nemocnice s poliklinikou Havířov Eliška Smilovská.

Důsledek zanedbané prevence

Přírůstek hlásí i ostatní nemocnice v regionu. Podle Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) loni klesl počet onkologických pacientů o pět procent. Lékaři říkají, že jde především o důsledek zanedbané preventivní péče, proto se nyní naopak setkávají s nárůstem těchto pacientů.

V přepočtu na sto tisíc pojištěnců VZP se loni nejvíce onkologických pacientů léčilo v Olomouckém, Moravskoslezském a Královéhradeckém kraji. V absolutních číslech je na tom nejhůř Praha. 

Pojišťovny zvou své klienty na screeningové programy. Pojišťenců VZP se na ně loni dostavilo o 188 tisíc méně než v roce 2019. Letos se podle pojišťovny čísla návštěv vracejí do normálu.

Nádorová onemocnění v ČR
Zdroj: ČT24

„Nejvíce pacientů máme s kolorektálním karcinomem, to znamená s rakovinou tlustého střeva, hned za ním v pořadí jsou pacienti s karcinomem prostaty, bezprostředně poté je karcinom pankreatu, tedy slinivky břišní,“ řekla mluvčí havířovské nemocnice Irma Kaňová.

Onkologů je v Moravskoslezském kraji nedostatek. V městské nemocnici v Ostravě například ještě v červnu vypomáhali i lékaři z fakultní nemocnice. S jejich výpomocí dál počítá i havířovská nemocnice.