V Držovicích se chystají na volby. Vybírat mohou za čtyř kandidátek

Volby v Držovicích (zdroj: ČT24)

V sobotních obecních volbách bude zvolena polovina ze 118 adeptů. Hlasovat se bude mimo jiné také v Držovicích na Prostějovsku, kde klesl počet zastupitelů pod zákonem stanovenou mez.

V Držovicích se očekává velký volební souboj. Obyvatelé si budou moci vybírat členy obecního zastupitelstva hned ze čtyř kandidátek. V obci totiž letos na sklonku léta rezignovali tři ze sedmi zastupitelů, takže ministerstvo vnitra muselo v této obci se 1400 obyvateli vyhlásit nové volby. Volit však může o 300 obyvatel méně.

Kandidátky pro nové obecní volby v Držovicích podalo hnutí Nezávislí a starostové, Nezávislí a sdružení nezávislých kandidátů Iniciativa a Za Držovice.

V létě odstoupili opoziční zastupitelé Lubomír Hrazdil z nezávislé kandidátky Hasiči, Jakub Martinek z kandidátky Za Držovice 1 a Jaroslav Studený, který byl do zastupitelstva zvolen za ODS. Zároveň odstoupili jejich náhradníci. V držovickém zastupitelstvu tak zůstal pouze jeden člověk z TOP 09 a tři členové hnutí Starostové a nezávislí.

Držovice byly dříve součástí Prostějova. Jejich obyvatelé v roce 2004 rozhodli v referendu o odtržení. Samostatnou obcí se Držovice staly v polovině roku 2006.

Volí se i v dalších obcích

Volební místnosti se otevřou také v Krásném na Chrudimsku, Černé u Bohdanče na Pardubicku, Županovicích na Příbramsku, Jarpicích na Kladensku, Ostašově na Třebíčsku, Lančově a Lechovicích na Znojemsku a Závisti na Blanensku. Konat se musejí kvůli tomu, že se původní zastupitelstva v těchto obcích z různých příčin rozpadla.

„Průměrný věk kandidátů je bezmála 44 let,“ uvedla předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová. Většina kandidátů je podle ní bez politické příslušnosti. Tři jsou členy ČSSD, dva reprezentují ODS a dva STAN, dodala. Kandidátky postavili i lidovci a hnutí Nezávislí.

Volební místnosti budou otevřené v sobotu od 7:00 do 22:00. Výsledky voleb by měly být k dispozici v neděli v brzkých ranních hodinách.