V Bystrci uzavřeli lávku přes Svratku. Průzkum odhalil dutiny a prosakování vody

Až do prosince bude zavřená Letenská lávka v Brně-Bystrci. Její opravy mají zabránit podobné havárii, která se stala loni v prosinci v pražské Troji, kde se zřítil most pro pěší a pro cyklisty.

Podle průzkumu, který nechala bystrcká radnice udělat, je třeba lávku opravit. Práce potrvají do poloviny prosince. Pěší a cyklisté budou muset přecházet řeku Svratku jinudy.

Poškození sice na první pohled není vidět, květnový průzkum ale ukázal u přepínajících nosních kabelů dutiny – kaverny, a také průsak srážkové vody. „Musí se zaplnit diagnostikované kaverny u předpínacích nosných kabelů umístěných v zabetonovaných montážních rýhách. Také je nutné provést novou, pružnější pochůznou izolaci tak, aby už nedocházelo k pronikání srážkové vody shora do konstrukce,“ řekl bystrcký místostarosta Jaroslav Petr (za ANO).

Diagnostika mostu
Zdroj: ČT24

Jak rozsáhlá rekonstrukce bude, ukáže analýza. Objízdná trasa pro cyklisty povede ulicemi Pod Horkou, Odbojářskou a Kníničskou, pro chodce pak ulicí Jakuba Obrovského a Kníničskou. „Objízdná trasa bude pochopitelně delší, o necelý kilometr. Nechystáme se obnovit přívoz. Nejvíc to podle mě ovlivní cyklisty, kteří lávku používají jako zkratku nebo cestu k Brněnské přehradě,“ řekl starosta městské části Tomáš Kratochvíl (ČSSD).

Stavební firma již umístila v okolí lávky informační tabule. „Občanům se omlouváme, ale bezpečnost provozu na lávce je pro nás prvořadou záležitostí. Jistě si každý vzpomene na havárii v Praze,“ připomněl místostarosta Petr událost z loňského prosince, při níž se při zřícení lávky v Troji zranili čtyři lidé. Podle Petra jsou práce v Bystrci preventivní údržbou.

Kvůli havarijnímu stavu odstranili před pár dny také lávku přes Labe v Nymburku. Byla stejné konstrukce a od stejného projektanta jako zřícený most v Troji.