Ústí nad Labem se snaží zachránit problémové lokality. Nemovitosti chce odkoupit

Ústí nad Labem skupuje ve městě problémové nemovitosti (zdroj: ČT24)

Problémy s nemovitostmi, na které si stěžují lidé, řeší Ústí nad Labem jejich odkupem. Momentálně se chystá koupit ve vyloučené lokalitě bytové domy za sedmdesát miliónů korun. Získat chce také bývalou kolonii garáží, ze které vznikla rozsáhlá černá skládka.

Zhruba čtyřicet garáží se nachází na okraji města. Svému původnímu účelu už ale neslouží, místo toho tam nelegálně žijí lidé. Hromady odpadků sahají až po pás, mezi nimi je vyšlapaná cesta.

Počet lidí, kteří v garážích bydlí, se mění. „Z deseti lidí je osm mimoústeckých a my nevíme proč,“ uvedl náměstek ředitele Městské policie v Ústí nad Labem Jan Novotný. Vedení města nyní doufá, že když získá celou kolonii do svého majetku, lidé se vrátí tam, kde mají bydliště. A také, že se podaří zlikvidovat samotnou skládku.

Podle náměstka primátora pro vyloučené lokality Michala Mohra (SPD) už město některé garáže odkoupilo, s dalšími majiteli ale jedná už více než rok. „Nakonec jsme jim museli napsat, že nám nezbude nic jiného, než že to město bude muset zbourat a vyčíslit jim náklady,“ uvedl.

Majitelé garáží městu zazlívají, že dopustilo vznik ghetta. Část z nich ale nakonec svou nemovitost dala městu zadarmo.

Zhruba o kilometr dál na opačné hranici oblasti chce město odkoupit pět bytových domů ve vyloučené lokalitě. Tvrdí, že chce mít kontrolu nad jejich nájemníky. Už před časem se městu v sousedství podařilo odkoupit celý vybydlený blok, který nechalo zbourat.

Momentálně v místě vzniká nová rozsáhlá služebna Městské policie. Ústí nad Labem už také vyjednává s developerem o stavbě nových bytových domů.