Za vylití oleje na koleje uložil teplický soud strojvedoucímu podmínku

Okresní soud v Teplicích potrestal strojvedoucího Českých drah Martina Schütze podmínkou za to, že pokapal olejem koleje na horské trati. Muž činu, který udělal kvůli změně dopravce, litoval, prohlásil vinu. Trest je pravomocný. Informovaly o tom servery iDNES a CNN Prima News.

Událost se stala na trati mezi Moldavou v Krušných horách a Mostem v den, kdy se měnily jízdní řády. České dráhy vystřídala společnost Railway Capital. Dlouholetého strojvůdce Schütze to naštvalo, protože byl přesvědčený, že nový dopravce nedisponuje vhodnými vozy pro tuto trať. Ta je charakteristická svým prudkým stoupáním, napsal iDNES.

Na koleje nakapal minerální olej, který si tam přinesl v PET lahvi. Projíždějící vlak, ve kterém tehdy bylo osm lidí, musel zastavit a nekontrolovatelně klouzal několik desítek metrů zpět. Osádce vlaku se nic nestalo. „Je mi velice líto mého neuváženého jednání. Takto se věci neřeší. Lituji toho,“ uvedl u soudu jedenapadesátiletý Schütz. Protože prohlásil vinu, odpadlo dokazování.

Muži hrozilo za obecné ohrožení od tří do osmi let vězení. Žalobce navrhl trest tři roky vězení podmíněně odložený na stejně dlouhou zkušební dobu, s tím se soudní senát ztotožnil. Schütz stále pracuje jako strojvedoucí u Českých drah. „Nevozím cestující, posunuji vlaky v depu. Je to hůře placené,“ uvedl muž u soudu.

Na stejnou trať někdo později opakovaně nastražil kameny, policii se pachatele zjistit nepodařilo a případy odložila. Schütz u soudu řekl, že s tím nemá nic společného.