V Teplicích postupují do druhého kola senátních voleb Schiller z ANO a Hanza z ODS

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Teplice postoupil ústecký hejtman Jan Schiller (ANO). Za týden se utká s dosavadním senátorem Hynkem Hanzou (ODS). Schiller získal 41,32 procenta hlasů, druhý Hanza má 25,46 procenta hlasů. Voleb se zúčastnilo 25,67 procenta voličů, o hlasy usilovalo šest kandidátů.

Na třetím místě skončil Jiří Řehák (SEN 21) s 20,77 procenta hlasů. Čtvrtý v pořadí je Tomáš Vandas (NF) se 6,39 procenta hlasů. Pátou příčku obsadil Zdeněk Žák (SpV), volilo ho 3,8 procenta lidí.

„Mám ohromnou radost z toho, že jsem dostal vysvědčení, i když na (krajské) kandidátce nejsem,“ řekl Schiller. Končící hejtman se na kandidátce do krajských voleb vůbec neobjevil. Lídrem měl být obviněný chomutovský exprimátor Marek Hrabáč (zvolen za ANO). Kvůli kauze machinací s tendry mu hrozí až dvanáct let vězení. Vedení ANO jeho kandidaturu odvolalo.

Schiller uvedl, že měl zprvu obavy, že se kauza odrazí jak na výsledku krajských, tak na výsledku senátních voleb. „Ono se to spíš týkalo komunální politiky v Chomutově,“ míní Schiller. V následujících dnech se chce Schiller hlavně zaměřit na to, aby lidé přišli vhodit hlas do uren i v druhém kole senátních voleb. „To vlastně rozhodne, jak ty volby dopadnou,“ řekl.

Zdroj: ČSÚ, ČT24

Hanza (ODS), který post obhajoval, řekl, že je s výsledkem voleb spokojený. „Stejně jako doposud budu oslovovat voliče,“ sdělil s tím, že chce také jednat s neúspěšnými kandidáty o podpoře. Očekává ji například od Řeháka. Řehák sdělil, že od něj může Hanza podporu očekávat. Výsledky voleb očekával lepší.

V roce 2018 zvítězil v Teplicích Jaroslav Kubera (ODS). Ve 2. kole získal 55,6 procenta hlasů. Druhý skončil Zdeněk Bergman (za SEN 21). Voleb se zúčastnilo devět kandidátů. Senátor Kubera v lednu 2020 zemřel. Ve 2. kole doplňovacích voleb byl senátorem zvolen v červnu 2020 Hanza. Získal 57,17 procenta hlasů, porazil Bergmana. Hlasovat přišlo jen 9,26 procenta voličů, což byla druhá nejnižší účast v dosavadní historii doplňovacích voleb do Senátu.