TÉMA

SEN21

Horní komora neschválila Istanbulskou úmluvu. Senátoři debatovali až do nočních hodin

Senátoři do nočních hodin debatovali o Istanbulské úmluvě proti násilí na ženách a domácímu násilí, k jejímuž schválení nakonec nedošlo. Pro souhlas s ratifikací bylo 34 ze 71 přítomných senátorů, k přijetí chyběly dva hlasy. Do debaty se přihlásily dvě desítky zastánců i odpůrců. Horní komora nicméně schválila nominaci advokáta Milana Hulmáka na ústavního soudce. Senát již mimo jiné schválil zvýšení důchodů disidentů z dob komunismu na průměrnou výši. Na tu disidenti nedosáhli například kvůli věznění.
24. 1. 2024Aktualizováno25. 1. 2024, 00:24|

Jsme ochotni jednat o zmrazování platů, řekl Výborný. Podle Balaštíkové vláda odmítá komunikovat

Platy politiků jsou svázány i s platy soudců a státních zástupců a my jsme tu opakovaně čelili hrozbě reálné, která nakonec nastala, že se soudci začali obracet na Ústavní soud, řekl v pořadu 90' ČT24 předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný. Dodal, že je připraven se o situaci bavit. Členka sněmovního rozpočtového výboru Margita Balaštíková (ANO) poznamenala, že se situace dala řešit dohodou. Vůle vlády k řešení návrhu podle ní není žádná.
16. 3. 2023|

V obvodu Brno-město 58 budou o Senát usilovat Dušek a Vokřál

Do druhého kola v senátním obvodu Brno-město 58 postupují senátor Jiří Dušek (za ODS) a brněnský zastupitel Petr Vokřál (za ANO). V prvním kole byl úspěšnější obhajující Dušek se ziskem 29,27 procenta hlasů. Bývalý primátor Vokřál získal podporu 26,59 procenta voličů, kteří k prvnímu kolu přišli. O tom, kdo usedne do senátorského křesla, rozhodnou voliči v druhém kole, které se uskuteční v pátek 30. září a sobotu 1. října.
24. 9. 2022Aktualizováno28. 9. 2022, 14:27|

Jiří Růžička obhájil senátorský mandát už v prvním kole

Senátorem ve volebním obvodu Praha 6 bude Jiří Růžička (za TOP 09). Hned v prvním kole získal nadpoloviční počet hlasů, 50,28 procenta. Druhá Dana Balcarová (Piráti) dostala 14,97 procenta hlasů. Voleb se zúčastnilo 47,36 procenta voličů, o hlasy usilovalo osm kandidátů. Růžička je třetím zvoleným senátorem v prvním kole v letoších senátních volbách.
25. 9. 2022|

V Ústí nad Labem se ve druhém senátním kole utkají Nedvědický s Krskem

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Ústí nad Labem postoupili ústecký primátor Petr Nedvědický (ANO) a historik Martin Krsek (SEN 21). Nedvědický obdržel 24,39 procenta hlasů, druhý Krsek má 19,16 procenta hlasů. Voleb se zúčastnilo přibližně 36,67 procenta voličů, o hlasy usilovalo devět kandidátů. Druhé kolo se uskuteční v pátek 30. září a v sobotu 1. října.
24. 9. 2022|

Na podzim budou senátní volby, rozhodnou o třetině horní komory

V říjnu budou poprvé od jmenování nynější vlády voliči rozhodovat o složení parlamentu. Konkrétně převolí třetinu jeho horní komory, křesla bude obhajovat i její předseda a tři ze čtyř místopředsedů. Vládní koalice nyní má v horní komoře drtivou převahu. Zatímco v minulosti bývalo téměř samozřejmé, že v Senátu posilovala a postupem času dominovala opozice, tentokrát jsou volby do horní komory zvláštní tím, že opoziční hnutí ANO a SPD se shodně proti Senátu vymezují a od jejich představitelů zazněly návrhy, aby se horní komora zrušila.
9. 2. 2022|

Pohled právníků: Článek 66 je podle experta na ústavu Tomoszka jediná možnost

Přenést prezidentské pravomoci na jiné vrcholné ústavní činitele může parlament poměrně snadno díky tomu, že to není nevratný krok a navíc se může prezident snadno a rychle bránit u Ústavního soudu, objasnil ústavní právník Maxim Tomoszek. V nynější situaci – vzhledem ke sdělení Ústřední vojenské nemocnici o neschopnosti Miloše Zemana plnit pracovní povinnosti – se domnívá, že zákonodárci ani nemají jinou možnost než přenesení pravomocí iniciovat. Advokát Tomáš Sokol ovšem varoval před unáhlenými kroky, jako by mohlo být odvolání kancléře premiérem v případě, že by bylo zřejmé, že se prezident zanedlouho vrátí. O právních aspektech nynější situace diskutovali odborníci v 90' ČT24 a Událostech, komentářích.
20. 10. 2021|

Poslanci schválili schodek 300 miliard korun i prodlouženou pomoc pro OSVČ

Schodek státního rozpočtu letos bude 300 miliard korun, schválila sněmovna. Poslanci kývli také na to, aby živnostníci a další osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) postižené opatřeními kvůli koronaviru dostávali jednorázový příspěvek 500 korun denně i po 30. dubnu. Zákon nyní posoudí Senát. Poslanci také přehlasovali senátní veto o rozvolnění zákona o rozpočtové odpovědnosti.
22. 4. 2020Aktualizováno22. 4. 2020, 22:59|