Na Chomutovsku vyhrál Přemysl Rabas

V obvodu Chomutov bude senátorem opět Přemysl Rabas (SEN 21), získal 52,95 procenta hlasů. Druhý Jaroslav Komínek (KSČM) dostal 47,04 procenta hlasů. Druhého kola voleb se zúčastnilo přibližně 13,57 procenta voličů, v prvním před týdnem hlasovalo 23,35 procenta. Díky obhájení Rabasova mandátu pravděpodobně zůstane zachován senátorský klub SEN 21 a Piráti v minimálním počtu pěti členů.

V prvním kole získal Rabas 20,73 procenta hlasů, Komínek 23,33 procenta hlasů. V obvodu Chomutov usilovalo letos o senátorský post sedm kandidátů.

„Za šest let kandidovat nebudu, tohle byly mé poslední volby v životě, myslím, že člověk potřebuje získat určitý odstup a věnovat se třeba rodině,“ nechal se slyšet Rabas. „Našemu regionu by bylo dobré věnovat více pozornosti, kterou mu vláda nedává, a o to se nyní budeme snažit,“ doplnil.

Výsledek byl podle Rabase těsnější než před šesti lety, kdy porazil kandidátku ANO o dvanáct procent. „Pro mě to bylo příjemné překvapení. Já sám jsem si v posledních dnech myslel, že to dopadne hůř, vedla mě k tomu antikampaň, která probíhala, která nebyla úplně férová,“ řekl. Nízká volební účast je podle něj u senátních voleb standardem. „Je to jeden z úkolů nás politiků vysvětlovat veřejnosti, že Senát je organizace nesmírně důležitá pro vyvažování chyb, excesů, omylů nebo zlých úmyslů,“ řekl Rabas.

Přemysl Rabas k vítězství v senátních volbách (zdroj: ČT24)

Rabas míní, že výsledky senátních voleb obecně jsou určitou vizitkou vlády, „která dělala někdy i potřebnou práci, ale některá rozhodnutí byla nešťastná a některá špatně komunikovaná“. Dále uvedl, že „zrušení superhrubé mzdy byla velká chyba, která udělala obrovskou díru do rozpočtu. Pak to vláda záplatuje ne úplně šťastnými způsoby. To odklonilo pozornost voličů a myslím si, že je to jedna z hlavních příčin toho, jak volby dopadly.“

V roce 2018 zvítězil v Chomutově Rabas. Ve druhém kole získal 62,52 procenta hlasů. Druhá skončila Martina Chodacká (za ANO). Voleb se zúčastnilo devět kandidátů.

Zdroj: ČSÚ, ČT24
Rozdělení křesel
Loading...Loading...
Načítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání datNačítání dat
Loading...Loading...Loading...Loading...Loading...Loading...Loading...Loading...
Zdroj: ČSÚ, ČT24