Dva vězni čelí obžalobě kvůli vzpouře ve věznici Bělušice

Státní zástupkyně podala obžalobu na dva vězně ve věku 33 a 44 let kvůli loňské vzpouře ve věznici v Bělušicích na Mostecku. Pro Českou televizi to uvedla okresní státní zástupkyně Naďa Voláková z Okresního státního zastupitelství v Mostě. Protesty vězňů loni na podzim údajně vyvolaly nepodložené informace o nemoci covid-19. Případem se nyní bude zabývat Okresní soud v Mostě. V případě odsouzení se vězňům mohou navýšit tresty o tři až deset let.

„Dnešním dnem byla podána obžaloba u Okresního soudu v Mostě na dva obžalované pro trestný čin vzpoury vězňů,“ uvedla v pátek na dotaz ČT Voláková s tím, že mužům hrozí nepodmíněné tresty v délce tři až deset let. „Jsou žalováni jako organizátoři a způsobili značnou škodu,“ dodala Voláková.

Protesty se odehrály na přelomu loňského října a listopadu. Podle serveru Novinky.cz za nimi stály nepodložené informace o tom, že na Moravě jsou kvůli koronaviru vězni propouštěni domů. První večer se vzbouřily zhruba dvě stovky vězňů. Druhý den se přidal ještě jednou takový počet. Na místě tehdy zasahovala policie, která uzavřela přístupové trasy k věznici včetně obce Bělušice. Policisté údajně do obce nepouštěli nikoho kromě místních a dozorců z věznice.

Oba muži podle policistů v areálu věznice svým jednáním porušili základní povinnosti, které jim ukládá zákon o výkonu trestu odnětí svobody. S povinnostmi jsou seznamováni při nástupu do výkonu trestu.

Věznice Bělušice je věznice s ostrahou. Její kapacita je 578 míst, vyplývá z informací na webu Vězeňské služby.