Do domova ve Vejprtech, kde hořelo, se vrací první klienti. Oprava budovy má skončit v červnu

Události: Do domova ve Vejprtech, kde hořelo, se vrací první klienti (zdroj: ČT24)

Do domova pro mentálně handicapované ve Vejprtech se vrátili první klienti. Lednový požár tam nepřežilo osm mužů. Teď se budova postupně opravuje. Druhý nejtragičtější požár za posledních třicet let policie stále vyšetřuje.

Do opraveného domu ve Vejprtech se v pondělí vrátilo třináct klientů. „Vybírali jsme je podle toho, aby byli samostatní a velmi bezproblémoví,“ řekl ředitel Městské správy sociálních služeb Vejprty Viktor Koláček. Dohlížet na ně bude jeden vychovatel přes den a jeden v noci.

V přízemí budovy, kam se klienti nastěhovali, jsou opravené čtyři pokoje, společenská místnost, kancelář a jídelna; sociální zařízení je v patře. Vedení domova pořídilo nový nábytek, pokoje si ale klienti dovybaví podle vlastního vkusu.

Současně se opravuje první patro, kde začalo hořet, a také půda. Tam už je hotová podlaha. Cena rekonstrukce se odhaduje na zhruba sedm milionů korun, podle Koláčka se zatím většina hradila z pojistky. „Celá oprava by měla skončit do 30. června,“ věří starostka Vejprt Jitka Gavdunová (ODS).

Domov získá nová protipožární opatření. „Chceme tento dům vyšperkovat po stránce bezpečnosti a ochrany zdraví. U kamer je inovace v tom, že jsou trochu lepší. V každém patře přibyly jedny protipožární dveře,“ popsal ředitel Koláček. 

Původně měla být rekonstrukce dokončena už koncem února. V přízemí ale bylo zapotřebí více oprav, protože voda použitá při hašení protekla a musely se také vyměnit elektrické rozvody.

Druhý nejtragičtější požár za tři dekády

Hořet začalo v domově v neděli 19. ledna časně ráno. Ohnisko požáru bylo ve společenské místnosti a podle policie byla příčinou manipulace s otevřeným ohněm.

Při požáru, který byl druhým nejtragičtějším v Česku za posledních třicet let, bylo ohroženo 34 klientů domova a jeden vychovatel. Po požáru se zřejmě kapacita domova sníží, a to na třicet klientů.

Policie případ nadále vyšetřuje jako obecné ohrožení z nedbalosti, pachateli hrozí až osm let vězení.