Příčinou požáru ve Vejprtech byla manipulace s otevřeným ohněm. Hořet začalo ve společenské místnosti

Události: Příčinou požáru ve Vejprtech byla manipulace s otevřeným ohněm (zdroj: ČT24)

Policisté oznámili, že příčinou nedělního požáru v domově pro muže s handicapem ve Vejprtech byla manipulace s otevřeným ohněm. Vyšetřovatelé vyloučili technickou závadu. Všechny oběti se při požáru udusily oxidem uhelnatým.

Požár nahlásil vychovatel v neděli ve 04:46. Policie zkoumala, proč v domově začalo hořet. Ve čtvrtek oznámila, že po odklízení trosek zjistili, že požár začal na gauči ve společenské místnosti.

„Vždy zkoumáme ohnisko požáru ze tří pohledů. Hledáme svědecké ohnisko, tedy kdo požár viděl první a kde to bylo. Ptáme se specialistů, kde bylo požární ohnisko, tedy největší intenzita hoření. A kriminalistické ohnisko, čili kdo to založil. Ne vždy se všechna tři ohniska shodují, ale v tomto případě ano,“ uvedl náměstek ředitele pro službu kriminální policie Zbyněk Dvořák.

V době, kdy byl požár nahlášen, už hořelo minimálně třicet minut. Podle mluvčího krajských hasičů Lukáše Marvana shořela ve společenské místnosti plastová okna. 

Poničená společenská místnost v domově ve Vejprtech
Zdroj: Slavomír Kubeš/ČTK

Incident policisté vyšetřují jako obecné ohrožení z nedbalosti. Za tento čin hrozí případnému pachateli až osm let. „Budeme se snažit zjistit, kdo je viníkem. Zatím jsme vyloučili, že by to byl někdo zvenčí, kdo by neměl přístup dovnitř,“ uvedl vedoucí odboru obecné kriminality Martin Charvát. Dodal, že vyšetřování události ještě pokračuje.

Podle policie měla budova protipožární dveře, které oddělovaly jednotlivá patra od centrálního schodiště. Další protipožární opatření dosud vyšetřovatelé nenašli, ohledání budovy ale ještě ve pokračuje.

Starostka Vejprt Jitka Gavdunová (ODS) po požáru mluvila o tom, že v budově byly hlásiče požáru na toaletách a v koupelnách. Uvedla také, že klienti už se v minulosti pokoušeli zařízení zapálit, policie ale nic takového hlášeno nemá.

Vyšetřovatelé rovněž uvedli, že nikdo z osmi obětí neuhořel, všichni se udusili. V nemocnicích zůstávají po druhém nejtragičtějším požáru za posledních třicet let v Česku tři lidé, dva jsou v chomutovské nemocnici a jeden v mostecké.

„U pacienta na anesteziologicko-resuscitačním oddělení chomutovské nemocnice se situace nezměnila, je nadále v kritickém stavu, napojený na plicní ventilaci,“ řekl ve čtvrtek mluvčí Krajské zdravotní Ivo Chrástecký. Kadaňská nemocnice posledního ošetřovaného pacienta propustila ve středu.

Vejprty a sousední Bärenstein jednají o spolupráci hasičů

Ve čtvrtek se ve Vejprtech sešli i zástupci německých a českých hasičů s vedením obou měst. Německý Bärenstein leží přímo na druhé straně hranice a opticky tvoří s Vejprty jeden celek rozdělený pouze hraničním potokem. Nemečtí hasiči se ale zásahu u domova ve Vejprtech neúčastnili. Podle české strany to ani nebylo potřeba a bez vyzvání němečtí hasiči vyjet nesměli.

„Za sebe bych byla ráda, kdyby bylo možné spolupracovat jednodušeji, protože ležíme vedle sebe. Jestli byl dojezd českých hasičů pět až deset minut, ti z Bärensteinu se museli pohybovat ve stejných minutách,“ uvedla před jednáním starostka Vejprt Gavdunová.

Čtvrteční schůzku zástupců obou měst a hasičů z obou stran hranice svolal německý velvyslanec v Česku. Tématem bylo fungování spolupráce hasičů, smlouvy o přeshraniční kooperaci obou týmů přitom už existují. „Máme mechanismus, jak to funguje přes operační střediska. Na vyžádání velitele zásahu nebo na rozhodnutí operačního střediska jednotky ze sousedních států mohou vyjet,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Marvan.

Čeští hasiči ve čtvrtek seznámili německou stranu s novým projektem. „Prověřujeme, zda by bylo možné komunikovat nejenom telefonicky nebo faxem, tak jak to vyžaduje německá strana, ale i datovou větou, jak to máme běžně na českém území. Zatím je to projekt, vyhodnocuje se, zda je to softwarově možné a kolik by to stálo,“ dodal Marvan.

U nedělního požáru zasahovali jako první místní dobrovolní hasiči a policisté z obvodního oddělení, kteří zachraňovali klienty.

Oheň se v domově ve Vejprtech šířil od gauče ve společenské místnosti (zdroj: ČT24)

Miliony od kraje a ministerstva, statisíce ze sbírek

Rada Ústeckého kraje ve čtvrtek oznámila, že na pomoc Vejprtům schválili radní milion korun. Částku budou schvalovat v pondělí také zastupitelé. Peníze z krajského fondu pro mimořádné události mají pomoci s likvidací následků požáru v domově Kavkaz. Město může s částkou nakládat dle vlastního uvážení, peníze tak může vynaložit třeba na nákup osobních věcí pro klienty. 

Ústecký kraj zajistil občanům města Vejprty včetně klientů domova a jeho zaměstnanců psychosociální pomoc. Zástupci města mohou kontaktovat humanitární organizace, jejichž součástí jsou centra krizové intervence.

Ústecký kraj je připraven pomoci s ubytováním klientů, kteří v domově bydleli. „Máme na to vyčleněna místa, jsme schopni to řešit ze dne na den,“ uvedl hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM). „Máme zajištěnou kapacitu 48 míst v domovech pro osoby s péčí pro zdravotně postižené,“ doplnil mluvčí kraje Martin Volf.

Zaměstnanci krajského úřadu mezi sebou vybrali na podporu domova 70 tisíc korun. „Šlo to vysloveně po zaměstnanecké rovině. Ve čtvrtek částku předali řediteli městských sociálních služeb,“ dodal hejtman Bubeníček. 

Z veřejné sbírky získaly Vejprty zatím 200 tisíc korun. Sbírku spustilo město 21. ledna, ukončena bude 31. prosince. „Ozývají se mi zástupci obcí s tím, že chtějí pomoc. Schvalovat to musí ale jednotlivá zastupitelstva,“ poděkovala starostka Gavdunová.

Klientům poskytl mimořádnou okamžitou pomoc také úřad práce. Do středy mezi ně rozdělil 140 tisíc korun. Jednorázová dávka může dosáhnout až 51 150 korun; podepsaných žádostí u tuto dávku zatím obdržel úřad čtrnáct. Za peníze si mohou koupit oblečení, obuv či hygienické potřeby.

„Další individuální náklady budou řešeny na základě nově uplatněných žádostí o poskytnutí dávky mimořádné okamžité pomoci, po zjištění konkrétních ,škod‘ jednotlivých klientů,“ uvedl úřad, který také nabídl na pomoc s odstraňováním škod zaměstnance v rámci veřejně prospěšných prací. Podle starostky už Vejprty získaly pět pracovníků.

Ministerstvo práce a sociálních věcí rovněž ve čtvrtek uvedlo, že do týdne vyplatí zařízení ve Vejprtech mimořádnou dotaci pět milionů korun. Peníze půjdou na personální náklady a drobné opravy. Podle potřeb může jít i o vyšší částku.

Dům je nyní neobyvatelný, ale nespadne, zhodnotil statik

Ačkoliv ředitel vejprtské městské správy sociálních služeb Viktor Koláček mluvil začátkem týdne o tom, že do přízemí budovy by se mohlo brzy nastěhovat jedenáct klientů, není to možné. Dům je zatím neobyvatelný, i když z pohledu statiky je bezpečný. 

Užívání domu není teď ze zdravotně-technického hlediska podle statika Miloslava Čápa přípustné. „Je to propláchnuté požární vodou, je tam cítit pach spáleniny, všude je nepořádek. Musí se kompletně ohořelé části vyměnit, celý barák vymýt, vymalovat, aby nevznikaly plísně,“ řekl ve středu Čáp.

UvR: Oheň ve Vejprtech nezaložil nikdo cizí, hořet začalo u gauče ve společenské místnosti (zdroj: ČT24)

Dřevěné konstrukce jen částečně ohořely, nosnost si podle statika zachovaly. „Požár netrval dlouho, z tohoto pohledu je to bezpečné, dům nespadne,“ uvedl statik. Město tak bude muset navrhnout plán oprav, než umístí zpět klienty.

S úklidem se začne až poté, co si dům prohlédne zástupce pojišťovny.

Přeživší klienty město dočasně ubytovalo v objektech, které spravuje městská správa sociálních služeb. Radnice by si přála, aby muži mohli zůstat ve Vejprtech. Památku obětí požáru uctí zastupitelé na pondělním zasedání minutou ticha. 

Podle starostky Gavdunové si setrvání ve Vejprtech přejí také klienti. „O stěhování neuvažujeme, protože klienti jsou smutní a nechtějí jinam. Všichni bez ohledu na stupeň postižení říkají, že chtějí zůstat doma,“ dodala.

Loni v Česku ubylo požárů oproti roku 2018, a to o celou desetinu. O život při nich ale přišlo víc lidí: v roce 2018 si požáry vyžádaly sto životů, loni to bylo o devatenáct mrtvých více.