Tramvaje ani auta? Mezi Libercem a Jabloncem začnou rozsáhlé opravy

Liberec – Z Jablonce nad Nisou do Liberce sice vede takřka souběžně státní silnice, tramvajová trať a ještě železnice, v létě ale budou bez omezení jezdit pouze vlaky. Tramvajovou trať čeká rozsáhlá oprava a výluka, při které bude jezdit náhradní autobusová doprava. Modernizace bude pokračovat i v dalších letech. Od srpna ale také zamíří dělníci na silnici I/14, její oprava potrvá celý rok.

Trať modernizaci nutně potřebuje

Meziměstská tramvajová trať Liberec–Jablonec projde rozsáhlou rekonstrukcí, její součástí bude kromě výměny kolejí také oprava mostků a opěrných zdí i výměna inženýrských sítí. Podle vedení liberecko-jabloneckého dopravního podniku trať na takový zásah zoufale čeká již dlouho. Poslední velká oprava totiž proběhla v 70. letech minulého století s předpokládanou životností na dvacet let. „Kolejový svršek dožívá, a hlavně je tam řada dopravních závad, které vznikly tím, že tam tramvaj jezdí už 40 let a mezitím se změnily normy a předpisy,“ doplnil provozně technický ředitel dopravního podniku Ludvík Lavička.

Celá třináctikilometrová trať neprojde opravou naráz, dopravní podnik práce rozloží do let 2013 až 2017. Práce navážou na předchozí úpravy, během nichž vznikla druhá kolej do Nové Rudy. Letos se chce dopravní podnik zaměřit na úsek mezi Novou Rudou a Vratislavicemi, současně bude probíhat oprava jabloneckého úseku Měnírna–Brandl. Meziměstská trať ale nemá být celá dvoukolejná, podle ředitele Lavičky není na druhou kolej místo.

Modernizace obou úseků bude stát 308 milionů korun, předpokládají projektanti. Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou na ni dostal dotaci 234 milionů. Vše má být hotovo do podzimu příštího roku.

Výluka a uzavírka. Budou naráz?

Během prací na trati bude nutná i tramvajová výluka mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou. Konkrétní termín dopravní podnik ještě nestanovil, má ale začít v létě, bude jezdit náhradní autobusová doprava. Výluka se tak zřejmě sejde s opravou souběžné liberecko-jablonecké silnice I/14. Ta má začít v srpnu a potrvá zhruba rok.