Tisíce obyvatel Prahy byly od noci kvůli poruše potrubí bez tepla a teplé vody

Část Prahy 4 a Prahy 12 byla od noci kvůli poruše potrubí bez dodávek tepla i teplé vody. Výpadek se týkal asi pětadvaceti tisíc domácností, sdělil Pavel Maďar ze společnosti Pražská teplárenská. Společnost i radnice městské části odhadovaly, že by se dodávky měly obnovit do jedenácti hodin večer, nakonec se je podařilo zajistit kolem sedmé večer.

„V ulici Hurbanova v Praze 4 došlo v noci na pátek k netěsnosti na primárním topném vedení DN 150,“ řekl Maďar s tím, že byly omezeny dodávky topné vody, a byl tak výpadek jak ve vytápění, tak v dodávkách teplé vody. Výpadek postihl zhruba 25 tisíc domácností. 

„Došlo ke vzniku větší netěsnosti na potrubí s teplonosným médiem, které zapříčinilo přerušení dodávek tepelné energie do poměrně rozsáhlých oblastí na Praze 4 (část Krče, Lhotky a podobně), ale i v dalších lokalitách, jako je Kamýk, Modřany, Libuš a další,“ informovala už ráno Praha 4.

Nemocnice jely na záložní zdroje

Dodávky tepla i teplé vody do velké části hlavního města se podařilo obnovit kolem sedmé hodiny večer, tedy po více než sedmnácti hodinách od havárie. 

Thomayerova nemocnice v Krči na síti X sdělila, že jí se výpadek netýkal, protože je soběstačná díky vlastnímu zařízení na výrobu tepla. Teplo a teplou vodu má i další nemocnice v této části Prahy – Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM). „V IKEM jsme zprovoznili záložní plynovou kotelnu,“ řekl dopoledne Maďar.