Synot Tip neuspěl ani s kasační stížností. Tři herny na Praze 8 zůstanou zavřené

Synot Tip nemůže dál provozovat tři herny na Praze 8. Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl kasační stížnost. Firma si v žalobě na ministerstvo financí stěžovala na zrušení povolení k provozování loterií na třech adresách. Vyplývá to z rozsudku, který soud publikoval na svém webu. Ministerstvo financí odebralo licenci na základě vyhlášky hlavního města, které herny reguluje od roku 2016.

Soud svým rozhodnutím potvrdil nařízení ministerstva financí. Resort firmě Synot Tip odebral licence na provozování heren na třech adresách v pražských Kobylisích, na Palmovce a Florenci. „Důvodem pro zrušení povolení bylo přijetí obecně závazné vyhlášky hlavního města Prahy, kterou se stanoví místa a čas, na kterých lze provozovat loterie a jiné podobné hry,“ píše se v rozsudku Nejvyššího správního soudu.

Podle Synot Tipu je vyhláška diskriminační a městský soud se dostatečně nevěnoval zákonnosti vyhlášky. S tím ale NSS nesouhlasí. „Rozsudek městského soudu i obě správní rozhodnutí jsou plně srozumitelná, je z nich patrné, o čem a jak bylo rozhodnuto, a důvody rozhodnutí jsou v nich uvedeny dostatečným způsobem,“ uvádí se v rozsudku.

Města mají na základě novely loterijního zákona možnost regulovat herny vyhláškou. Tou zakazují provozovny na adresách, kde by mohlo docházet k narušování veřejného pořádku. Ministerstvo financí podle jednotlivých vyhlášek pak ruší dříve vydaná povolení k provozování hazardních her.

Hernám odebírá licence ministerstvo financí od začátku roku 2016, kdy začala v Praze vyhláška platit. Jen loni zrušilo na území hlavního města 12 heren. Podle vyhlášky platí zákaz pro všechny herny v Praze, v provozu mohou být pouze místa označená jako kasina.