Novela ruší všechny herny v Praze. PODÍVEJTE SE na 101 kasin, která zůstanou

Pražští zastupitelé schválili novelu vyhlášky o hazardu, která zakazuje všechny herny v hlavním městě. Zrušeno tak bude 212 heren, zůstat bude moci jen 101 provozoven označených jako kasina. Zastupitelé rovněž odhlasovali kompletní zákaz hazardu včetně kasin na Praze 4. Novela bude platit od 1. ledna příštího roku. Herny ale nezmizí hned. Od Nového roku už jim sice nebudou prodlouženy licence, ale jejich zavírání může kvůli administrativě a žalobám trvat i několik let.

Návrh předložený primátorkou Adrianou Krnáčovou (ANO) přitom původně počítal pouze s omezením počtu heren o necelou stovku na 215 provozoven. Zastupitelé však její předlohu prostřednictvím pozměňovacích návrhů zásadně upravili. 

„V původním návrhu primátorky bylo, že všechny herny by sice byly mimo vyhlášku, ale licence by dojížděly do konce platnosti. Někde to bylo i v roce 2019 nebo 2022, což bylo naprosto absurdní,“ uvedl zastupitel Ondřej Mirovský (Trojkoalice, SZ). 

Podle Krnáčové bylo v návrhu přechodné ustanovení, aby se město vyhnulo žalobám. „Nicméně za sebe vítám, že jsme byli schopni omezit tyto provozovny,“ dodala.

Opozice ale kvůli návrhu Krnáčové dokonce navrhla její odvolání. „Toto není návrh omezení hazardu, ale výsměch,“ řekl předseda pražské ODS Filip Humplík, který hlasování o odvolání primátorky navrhl. Ruku ale zvedlo pouze 22 zastupitelů z 65členného sboru. Návrh na kompletní zrušení heren pak přednesl v rámci několikahodinové diskuse opoziční zastupitel Lukáš Manhart (TOP 09).

Zavřené herny připraví Prahu ročně o půl miliardy

V provozu zůstane jen 101 kasin. Ty mají na rozdíl od heren recepci, na které se každý host při vstupu zaregistruje a prokáže občankou. Podmínkou jsou i takzvaně živé hry, jako je například ruleta s krupiérem. „Pro patologické hráče je komplikovanější se tam dostat. Je to i práh, proč se tam někteří nedostanou a nepěstují si závislost,“ poznamenal Mirovský.

Mapa 101 kasin, kterých se od 1. ledna 2016 nedotkne zákaz činnosti:

Mapa 101 provozen, kterých se od 1. ledna 2016 nedotkne zákaz činnosti
Zdroj: ČT24

Praha 4 má úplný zákaz včetně kasin

Zastupitelé vedle zrušení heren rovněž rozhodli o zákazu hazardu na celém území Prahy 4, nebudou tam moci být ani kasina. Tady mělo být podle původního Manhartova pozměňovacího návrhu zachováno 21 kasin, zastupitel Lukáš Kaucký (ČSSD) ale prosadil na jednání úplný zákaz hazardu. 

„Jsem rád, že se podařilo najít širší shodu v zastupitelstvu nad ambicióznější redukcí heren a také mnohem rychlejší. Překvapením hlasování je také nulová tolerance pro Prahu 4, která se tak nově řadí k Praze 5 a 7,“ uvedl místostarosta Prahy 7 a zastupitel Ondřej Mirovský (SZ).

Události ČT: Radnice prosazují regulaci hazardu (zdroj: ČT24)

Omezení hazardu ale zároveň znamená, že město přijde o peníze z odvodů. Za rok 2014 Praha takto z hazardu získala 913,4 milionu korun, z toho 769,1 milionu bylo za hrací automaty.

Zrušit herny není vždy jednoduché

Herny povoluje magistrát, kasina ministerstvo financí. Ministerstvo musí zahájit správní řízení vždy, pokud je provoz v rozporu s místní vyhláškou. Provozovatelé ale často správní řízení účelově prodlužují, aby hazard mohl fungovat dál. 

V Praze tak sice oficiálně fungují více než tři stovky heren, ve skutečnosti je jich ale mnohem více. „Na řadě míst, která ve vyhlášce již od roku 2013 nejsou, dosud nejsou ukončena správní řízení o zrušení povolení,“ potvrdil mluvčí magistrátu Vít Hofman. 

Studio 6: Pražští zastupitelé zakázali herny (zdroj: ČT24)

Fakticky tak začnou z ulic herny podle některých zastupitelů mizet zřejmě až za rok. Ministerské úředníky totiž čeká vyřešit velké množství případů, navíc neřeší pouze herny v Praze, ale v celé republice. Praha 7 už proto podle místostarosty Ondřeje Mirovského (SZ) chystá zaslat ministerstvu dopis, ve kterém požádá o urychlení celého správního řízení.

SPELOS vyhlášku napadne, nevylučuje arbitráže

Sdružení provozovatelů centrálních loterních systémů a dalších her (SPELOS) navíc oznámilo, že vyhlášku napadne všemi dostupnými právními prostředky. „Poškodila zaměstnanost, investice, herní průmysl jako takový a otevřela bránu černému hazardu. Protože ve všech městech, kde probíhá přehnaná regulace, tak nastupují mafie a nelegální hazard,“ uvedl výkonný ředitel sdružení Petr Vrzáň.

Proces projednávání této vyhlášky je téměř v rozporu s principy právního státu. To, co se tváří jako místní norma, je rozhodování o tom, kdo v Praze může a nemůže podnikat.
Andrej Čírtek
mluvčí Unie herního průmyslu

Podobně jako Unie herního průmyslu kritizuje také to, že vyhláška má mít účinnost od 1. ledna a nerespektuje tak doporučení ve smyslu přechodných lhůt. Sdružení proto bude uplatňovat náhrady škod, ať už v individuálních žalobách, nebo arbitrážním způsobem.

Postup města kritizovala i Hospodářská komora Prahy. Podle ní zákaz neodstraní problémy spojené s hernami a budou vznikat herny nelegální. Navíc podle ní magistrát svým rozhodnutím poškozuje svobodné podnikání.

Praha dohání evropské metropole

Praha se omezením hazardu dostala na úroveň většiny evropských metropolí. Už téměř rok platí zákaz heren ve Vídni, kde rovněž zůstalo jen několik kasin. Pouze dvě kasina jsou v celé Paříži, ale i těm teď hrozí zavření či přísná regulace. V Norsku jsou automaty zakázané od roku 2009, v Oslu není kasino ani jedno. Na online loterie a sázky má monopol stát. K omezení hazardu se chystá i Bratislava. Petici ale musí nejprve podepsat třetina obyvatel.

  • V Česku trvá intenzivní boj některých radnic proti neregulovanému hazardu už šest let. Začal na severu republiky. V Chrastavě bylo v roce 2009 sedmnáct heren, ve kterých obyvatelé prosázeli 42 milionů korun - polovinu rozpočtu města. 
  • Radnice proto v roce 2009 vyhlásila hazardu boj a začala regulovat videoloterijní terminály stejně jako herní automaty. Proti ale vystoupila ministerstva financí i vnitra.
  • Průlom přišel až v roce 2011, kdy se za město postavil Ústavní soud. Potvrdil, že Chrastava měla právo zasáhnout a na svém území rozhodnout o umístění jak klasických výherních hracích přístrojů, tak interaktivních videoloterijních terminálů.
  • Většina heren ve městě nakonec zanikla. „Prohibice by mohla vést k černým hernám, takže tu jednu hernu máme a ten stav v současné době bereme za konstantní," dodal starosta Michael Canov (SLK).