V obvodu Mladá Boleslav postupuje Lochman za STAN a Karen za ANO

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Mladá Boleslav postoupil poslanec Ondřej Lochman (STAN). Za týden se utká s lékařem Igorem Karenem (ANO). Dosavadní senátor Raduan Nwelati (ODS) tak svůj mandát neobhájil.

Zdroj: ČSÚ, ČT24

Voleb se zúčastnilo 33,27 procenta voličů, o hlasy usilovalo sedm kandidátů. Lochman získal 35,74 procenta hlasů, druhý Karen má 29,72 procenta hlasů.

„V regionu pracuji pro lidi deset let a mám dojem, že to prostě ocenili, že jsem s nimi, že za nimi jezdím, že s nimi mluvím, že jim otevírám dveře v Praze, když to jsou starostové,“ míní Lochman. První místo je pro něj překvapením. Věřil, že do druhého kola postoupí, ale předpokládal těsnější souboj mezi prvními třemi kandidáty.

Práce podle něj ale nekončí, dál bude objíždět obce v regionu a věří, že získá podporu starostů z dalších obcí a neúspěšných kandidátů. „Beru to s pokorou, není vyhráno, druhé kolo je před námi,“ podotkl. Za svoji výhodu oproti soupeři z ANO považuje lepší znalost regionu. „Vím, že už kandidoval i v jiných obvodech, takže tam u nás není úplně doma,“ vysvětlil.

Karen uvedl, že téměř třicetiprocentní zisk hlasů je pro něj velkým závazkem a pro úspěch ve druhém kole udělá maximum. „Podporu pro druhé kolo mi již telefonicky vyjádřil dosavadní senátor Raduan Nwelati. Podporu mám také od Motoristů v čele s Filipem Turkem,“ doplnil Karen.

Končící senátor Nwelati svou podporu ještě zváží

Senátor Nwelati skončil s 14,71 procenta hlasů na třetím místě. „Chci poděkovat všem voličům, že přišli k volbám. Moje plány do budoucna jsou určitě pokračovat v projektu dostupného bydlení v Mladé Boleslavi, budu na to mít také trochu víc času,“ řekl.

Vítězného Lochmana z hnutí STAN Nwelati nepodpoří, důvodem je zejména rozdílný postoj k zavedení eura. Igora Karena prý vnímá „jako slušného člověka“ a podporu nevylučuje. „Ale chci také vědět, jak se dívá na téma spalovacích motorů, to je pro mě také zásadní věc,“ doplnil.

Čtvrtý v pořadí je Jiří Kobza (SPD) s 8,51 procenta hlasů. Pátou příčku obsadila Jana Krumpholcová (Zelení), volilo ji 7,74 procenta lidí. Šestý je Lukáš Nozar (ČSSD) s 2,13 procenta.

V roce 2018 zvítězil v Mladé Boleslavi Nwelati (ODS). Ve druhém kole získal 61,96 procenta hlasů. Druhý skončil Jiří Müller (ANO).