Státní zastupitelství obžalovalo skupinu, která pašovala drogy do příbramské věznice

Okresní státní zastupitelství v Příbrami vyhovělo návrhu policistů a obžalovalo šest lidí, kteří se podle žalobců podíleli na pašování drog do věznice Bytíz. Pachatelům, mezi nimiž jsou i tři vězni, hrozí až pět let vězení. České televizi to potvrdila státní zástupkyně Yvetta Šachtová.

„Obžaloba byla podána pro přečiny nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a maření výkonu úředního rozhodnutí,“ uvedla pro ČT Šachtová. Případem se nyní bude zabývat Okresní soud v Příbrami.

Podle kriminalistů trojice zadržených vězňů využívala civilisty k obstarávání drog a léčiv na lékařský předpis, které ovlivňují psychiku člověka. Šlo zejména o pervitin, konopí a další návykové látky. Odsouzení se je snažili dostat za brány věznice hlavně při návratu z venkovního pracoviště, kde zásilky přebírali. Drogy měli vězni pro vlastní potřebu nebo je vyměňovali s ostatními třeba za tabák či kávu. Nikdo ze zaměstnanců ani příslušníků ostrahy věznice kvůli této trestné činnosti stíhán nebyl.

Policie provedla ve věznici razii

Šestici pachatelů ve věku 34 až 56 let zadrželi policisté během loňské akce s krycím názvem Baker. Připravovali ji téměř půl roku a zapojily se do ní dvě desítky příbramských policistů společně s dalšími organizačními jednotkami Vězeňské služby ČR.

Razie v příbramské věznici
Zdroj: Policie ČR

Nejde o první podobnou akci spojenou se zatýkáním. Prvního února příbramští policisté obvinili mladíka, který podle kriminalistů vězňům na pracovišti prodával marihuanu. Hrozí mu za to až pět let vězení.

Kromě toho příbramský soud nyní řeší rozsáhlý případ pašování drog do věznice Bytíz, který má čtyři větve a desítky obžalovaných. Dozorci ve věznici, která má specializované oddělení pro odsouzené závislé na drogách, objevili například pervitin v sáčcích s bonbony nebo drogy v tužce, spodním prádle či tepelně zpracovaném mase. Ukryty byly i v papírovém přání, v krabicích od pracího prášku, tubách od zubní pasty, v pleťovém krému či v sušenkách. Někteří lidé také drogy vězňům přehazovali přes plot věznice v ponožce ovinuté lepicí páskou.