Před 20 lety zemřeli v dole Schoeller čtyři horníci. Výbuch nejspíš způsobila cigareta

V dolu Schoeller v Libušíně u Kladna před dvaceti lety zemřeli čtyři horníci, zřejmě kvůli porušení bezpečnostních předpisů. V prostoru začala hořet směs metanu se vzduchem, zapálit ji mohla například cigareta – na místě se podle svědků totiž navzdory zákazu kouřilo. Nešlo ale o rozsáhlý výbuch, řekl fotograf a bývalý pracovník kladenských dolů Josef Seifert, který byl v době neštěstí vedoucím likvidace havárie.

Podle Seiferta šli havíři při noční směně 29. listopadu 2001 razit zhruba 300 metrů pod zemí jednu z chodeb. Podle protokolu z místa tragédie si jeden z nich pravděpodobně zapálil cigaretu. Kouření bylo samozřejmě zakázané, ale protože se metan obvykle v kladenských štolách nevyskytoval, zákaz horníci zřejmě porušovali. Tři muži zemřeli okamžitě při požáru, čtvrtý, který byl na začátku chodby, podlehl zraněním později v nemocnici.

Ostatní havíře podle Seiferta na událost upozornila vzdušná rázová vlna, která ale podle oficiálních záznamů nebyla velká a nebyla znát na uzávěrách chránících před případným výbuchem. Následoval telefonát dispečerovi a pokyn revírníkovi, který šel zjistit, co se stalo.

Události ČT - Důlní neštěstí v Libušíně (30. 11. 2001) (zdroj: Archiv ČT24)

„Cestou potkal nějaké havíře, ti mu říkali, že tam byla tlaková vlna, on dal dispečerovi pokyn. Tím pádem byl vyhlášen poplach,“ popsal událost Seifert, který také okamžitě zamířil na šachtu, kam byli zároveň přivoláni báňští záchranáři, lékař i vedení dolu.

Poté začaly záchranné práce. Záhy záchranáři zjistili, že v místě požáru není kyslík. Ačkoliv se jednoho ze čtyř horníků podařilo z místa dostat živého, kvůli velmi vážným popáleninám zemřel o několik měsíců později.

Konec těžby

K uzavření šachty došlo v červenci 2002. Skončilo tím fárání nejenom v tomto dole, ale v celém kladenském regionu.

V září 2005 uložil kladenský soud šesti bývalým zaměstnancům dolu podmíněné tresty, podle tehdejšího rozhodnutí se dopustili trestného činu obecného ohrožení s následkem smrti, protože nezajistili bezpečnost pracovníků a bezpečný stav pracoviště.

Večerník z Čech - Vyšetřování důlního neštěstí v dole Schoeller v Libušíně (7. 12. 2001) (zdroj: Archiv ČT24)