Strážníci ve Vyškově dostali neprůstřelné vesty za téměř čtvrt milionu korun

Události ČT: Vyškovští strážníci mají nové neprůstřelné vesty (zdroj: ČT24)

Vyškov nakoupil městským policistům jedenadvacet neprůstřelných vest za dvě stě třicet tisíc korun. V malých městech většinou nemají strážníci neprůstřelné vesty ve výbavě. Ve Vyškově je budou nosit především k zásahům v restauracích a bytech a chránit je budou hlavně před řeznými ranami.

Dosud měli Vyškovští strážníci jen čtyři neprůstřelné vesty s těžkými keramickými destičkami. Hlavní výhoda těch nových je, že jsou asi o polovinu lehčí. „Taktické vesty jsou vybavené ‘molle‘ systémem, váží něco okolo pěti kil a jednoduše se oblékají,“ popisuje nové vesty vyškovský strážník Radim Slezáček.

Neprůstřelná vesta bude chránit hlavně před noži

Strážníci ve Vyškově sice přiznávají, že se do přestřelky v jednadvacetitisícovém městě zřejmě jen tak nedostanou. Vesty je mají chránit hlavně před chladnými zbraněmi. „Balistické vesty se budou používat zejména při zákrocích v restauracích, bytech a tak dál. Myslím si, že pětina těch zákroků to určitě bude,“ říká Radim Sedláček.

Podle bezpečnostního experta to není zbytečná investice

Podle bezpečnostního experta a bývalého elitního policisty Michala Ratajského nejde o zbytečné plýtvání. Městští policisté se totiž občas k nebezpečným lidem dostanou dřív, než jejich státní kolegové. „Určitě bych nepodceňoval možnost, kdy se strážníci do nebezpečných situací můžou dostat. Naopak právě strážníci, kteří slouží denně na ulicích, jsou prakticky tomu riziku vystavení nejvíc,“ říká Michal Ratajský.

Například městští policisté v Brně neprůstřelné vesty mají. Hodily se jim například, když museli na staveništi zpacifikovat muže, který ohrožoval sebe a okolí nožem. Nové neprůstřelné vesty dostali nedávno také strážníci ve Valašském Meziříčí a Třebíči.