Stavbaři se zaměřili na Šance, Olešnou a Kružberk. Šance pojmou až desetitisíciletou vodu

Vodní nádrže Šance, Olešná a Kružberk procházejí rekonstrukcí, která skončí v roce 2018. Důvodem rozsáhlých oprav je nevyhovující zabezpečení hrází a především posílení protipovodňové ochrany okolních obcí. Například Šance po úpravách pojme až desetitisíciletou vodu.

Stavbaři proto na pravém břehu vodní nádrže Šance budují nový boční přeliv. Zvýší se také vrchní část hráze a vlnolam, který chrání přehradu před vlnami způsobujícími erozi. Dělníci také přemístí provozní středisko a upraví komunikace a mosty. Rekonstrukce zesílí ochranu níže ležících obcí před povodněmi. A také zajistí dodávku pitné vody.

„Stavba se provádí za plného provozu, dodáváme pitnou vodu do vodárny,“ uvedl vedoucí hrázný přehrady Šance Milan Katauer. K tomu, aby voda zůstala během oprav čistá, bylo podle něj nutné snížit hladinu o deset metrů níže než je běžný stav. „Odhalily se tak břehy, které byly téměř padesát let zatopené,“ sdělil Katauer.

Rekonstrukce za přibližně půl miliardy korun má zvýšit kapacitu přehrady tak, aby zvládla i desetitisíciletou vodu. „Investorem je státní podnik Povodí Odry,“ dodala redaktorka České televize Veronika Polášková s tím, že vodní nádrž Šance bude opravena do roku 2018.

Opravy vodních nádrží Šance, Kružberk a Olešná (zdroj: ČT24)

Z Olešné nyní stavbaři odstraňují usazeniny ze dna. „Jde o 180 tisíc metrů krychlových nánosů, které se zde nahromadily,“ řekl  mluvčí Povodí Odry Čestmír Vlček. Opatření ochrání před velkou vodou okolní města, zejména Frýdek-Místek, Paskov a Vratimov. Stavba bude stát necelých 50 milionů korun. Dokončena by měla být příští rok.

Na Vodní nádrži Kružberk se odborníci věnují pro změnu problému s rozpadajícím se betonem. Voda totiž zatékala do konstrukce hráze. Proto se celá vrchní část hráze musí vyměnit a zaizolovat. Rekonstrukce Kružberku, kterou stavbaři dokončí letos, bude stát přibližně 120 milionů korun. 

„Jde o první větší opravu po šedesáti letech,“ doplnil kružberský hrázný Petr Zich.